2024. március 29., péntek

Elmaradnak Magyarországon a március 15-ei ünnepségek

Gulyás Gergely: Húsvétig beolthatják az időseket

A regisztráltak számától függően beolthatják az időseket húsvétig – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

A tárcavezető a Kormányinfón kifejtette: több százezer idős még nem regisztrált, bár közöttük a legmagasabb a regisztráltak aránya. Az országos tisztifőorvos levelet ír azoknak az időseknek, akik még nem regisztráltak, hogy fontolják ezt meg – közölte.
Hangsúlyozta: valamennyi oltóanyag, amelyet a hatóságok megvizsgáltak és engedélyeztek, biztonságos és védettséget ad, és az oltás az egyetlen eszköz, hogy megszabaduljunk a járványtól.
Gulyás Gergely arra kérte a baloldalt és Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét, hogy az oltásellenes nyilatkozatokat és aláírásgyűjtést fejezzék be, mert ezzel emberéleteket veszélyeztetnek.
A miniszter arról is beszélt, hogy az adatok alapján a harmadik hullám felfutó szakaszban van, szerdán több mint 8000 fertőzöttet regisztráltak. Kiemelte: a beoltottak száma 1 millió 150 ezer, és 327 ezren már a második oltást is megkapták. Az átoltottság Európában itt a második legmagasabb. A miniszter hangoztatta: Magyarországon az emberek 11,3 százaléka kapott már legalább egy oltást, ez az arány kevesebb mint 7 százalék az EU-ban. Lakosságarányosan egy nap alatt 0,6 százalékot oltanak be Magyarországon, ez az arány az EU-ban 0,2 százalék – tette hozzá.
Közölte: ezért a nyugati sajtó is kénytelen arról írni, hogy sikeres a magyar oltási program, például a német sajtó azt írta, hogy Magyarország extrém módon felgyorsította az oltást. Hangsúlyozta: eddig 3,2 millióan regisztráltak, az emberek kevesebb mint 50 százaléka kér oltást, de el kellene érni a 60-70 százalékos arányt.
A sajtótájékoztatón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette, hogy elmaradnak a március 15-ei ünnepségek, csak a zászlófelvonás lesz megtartva a nemzeti ünnepen hétfő reggel 8 órakor a Kossuth téren. A zászlófelvonásra Benkő Tibor honvédelmi miniszter fog engedélyt adni.
Szentkirályi Alexandra közölte: a Kossuth- és a Széchenyi-díjak átadását is későbbre halasztják, de a díjazottak névsorát az ünnep napján nyilvánosságra fogják hozni.