2024. április 20., szombat

Kilenc EU-tagállam szerint az uniónak nagyobb hangsúlyt kell helyeznie a Nyugat-Balkánra

Kilenc európai uniós tagállam külügyminisztere közös levélben felszólította az EU központi intézményeit, hogy külpolitikai erőfeszítéseikben helyezzenek nagyobb hangsúlyt a Nyugat-Balkánra.

„Úgy gondoljuk, hogy elérkezett az ideje annak, hogy stratégiai pillantást vessünk a Nyugat-Balkánra" – olvasható a Josep Borrellnek, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének címzett levélben, amelyet csütörtökön megszerzett az APA osztrák hírügynökség.

Ausztria, Horvátország, Csehország, Németország, Görögország, Írország, Románia, Szlovákia és Szlovénia külügyminiszterei a dokumentumban „mozgalmas belpolitikai fejleményekre" hivatkozva hangsúlyozták, hogy a legutóbbi, 2019 augusztusában tartott vita óta sok minden változott a térségben. Hozzátették, hogy a koronavírus-járvány ráadásul „felerősítette a már meglévő trendeket, ideértve a geopolitikai kihatásokat is".

Kiemelték, hogy külső szereplők avatkoznak be a regionális ügyekbe az Európai Unió rovására. A tárcavezetők szerint annak dacára, hogy az EU masszív segítségben részesítette a régiót, más szereplők jóval sikeresebbek voltak támogatásuk „tálalásában", s ez – hangsúlyozták – aláássa az Európai Unió megbízhatóságát, hitelét és szolidaritása kinyilvánításának érzékelhetőségét.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az Egyesült Államok ismét nagyobb szerepet szeretne vállalni a térségben.

Az aláírók politikai vitát sürgettek a Nyugat-Balkán ügyében az uniós külügyminiszterek áprilisi találkozóján.