2024. április 25., csütörtök

Mitől lesz agresszív a kutya?

Szinte egyetlen nap sem telik el anélkül, hogy ne hallanánk olyan esetről, amikor egy agresszív kutya rátámadt az utcán az egyik járókelőre. Sőt, meg is harapta.

Tegnap beszámoltunk arról a zentai esetről, amikor saját családi házuk udvarában egy rottweiler fajtájú kutya támadott meg egy négy éves kisfiút. A súlyosan sebesült gyermeket Újvidékre, a Vajdasági Klinikai Központba szállították, de útközben belehalt a harapások okozta sebekbe és a súlyos vérveszteségbe.

Srećko Radojičić állatorvos a Szerbiai RTV műsorában elmondta, hogy az említett kutyafajtát tartóknak nagy figyelmet kell fordítaniuk állataikra.

Ezek a kutyák több okból is agressziót tanúsíthatnak, akár a saját gazdájukkal szemben is. Az egyik elsődleges ok a betegség és a fájdalom, de a párzási ösztön és a kölyökkutyák védelme is hasonlóan befolyásoló tényező, folytatta Radojičić, aki hozzátette, hogy az állat agresszíven viselkedhet, ha láncon vagy bezárva tartják.

„A félelem és a provokáció agresszióhoz vezethet, mert kapcsolatba kerül olyanokkal, akiket nem ismer” – hangsúlyozta az állatorvos, aki szerint a kutyatulajdonosoknak jobban oda kell figyelniük háziállataikra, ha furcsán viselkednek.

„A lelkiismeretes tulajdonos ezt tudomásul veszi, és konzultál egy állatorvossal vagy állatvédő egyesülettel. A médiának is nagy szerepe van ebben. Gyakran kell beszélni róla, hogy ilyen tragédiák ne forduljanak elő” – mondta.

Az állatjóléti törvény öttől ötvenezer dinár pénzbírságot ír elő annak a természetes személynek, aki nem tartja be az állatvédelmi előírásokat.