2024. április 24., szerda

Olivér felvette a Zolgensma génterápiát

A bajmoki kisfiú a budapesti Bethesda Gyermekkórházban kapta meg a kezelést

Az SMA betegséggel küzdő bajmoki Pál Gajódi Olivér március 9-én, kedden délelőtt a budapesti Bethesda Gyermekkórházban megkapta a Zolgensma génterápiát. Az életmentő beavatkozáson jelen volt a kisfiú édesanyja, Gajódi Tímea, dr. Mikos Borbála, a Bethesda kórház orvosigazgatója, dr. Orosz Miklós és dr. Nenad Barišić gyermekkardiológus, a kisfiú újvidéki kezelőorvosa, aki a napokban érkezett meg a magyar fővárosba, hogy a kis beteg mellett legyen.

A Bethesda kórházban eddig kilenc gyermek kapta meg a Zolgensma kezelést. Az elmúlt másfél év során két magyar, négy szlovák, egy holland, egy erdélyi és egy török gyermeknél alkalmazták a módszert. Olivér tehát a tizedik baba, aki megkaphatta a 2,3 millió euró értékű gyógyszert.

A budapesti kórház szakorvosai ezekben a percekben online sajtótájékoztató keretében számolnak be a génterápiáról, annak eredményességéről és Pál Gajódi Olivér állapotáról.

A sajtóeseményen a tervek szerint részt vesz Ahmet Akif Oktay, Törökország nagykövete, Barbara Avdalović, Szerbia követ-tanácsosa, dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, dr. Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója, a Zolgensma Team vezető orvosa, Sebők Ibolya, a Bethesda Gyermekkórház ápolási igazgatója, dr. Nenad Barišić, Olivér újvidéki kezelőorvosa, valamint Tóth Krisztina, Zente édesanyja és Zente is.

A tizedik kezelés alkalmából szervezett online sajtótájékoztatón a Bethesda Gyermekkórház bemutatja az intézetben végzett SMA-kezeléseket, valamint az elmúlt másfél év eredményeit. Szó esik arról, hogyan lett a Bethesda Gyermekkórház vezető európai génterápiás központ, és arról is, hogy milyen szakmai teammunka teszi lehetővé a súlyos SMA betegségben szenvedő kisgyermekek kezelését. A szakemberek mindemellett beszámolnak majd arról is, hogy milyen határokon átívelő együttműködés kellett ahhoz, hogy a tizedik génterápiás kezelést is elvégezzék, azaz hogy Pál Gajódi Olivér is megkaphassa ezt az életmentő kezelést.

A sajtótájékoztatóról és a kis Olivér állapotáról rövidesen részletesen is tájékoztatjuk majd olvasóinkat.