2024. április 16., kedd

Versekkel varázsoltak

Községi szavalóverseny Topolyán

Ezen a héten szervezte meg Topolya Község Művelődési Háza az általános iskolások magyar és szerb nyelvű szavalóversenyét, ezúttal – az egészségvédelmi előírásokat tiszteletben tartva – a színházteremben. A megjelent gyerekeket, pedagógusokat és a szülőket Bábi-Tomovity Iréna köszöntötte a zsűri nevében. Felhívta a megjelentek figyelmét arra, hogy a művészet, a költészet szeretete nemesíti az ember lelkét. Az alsósok közül huszonöt diák állt ki a színpadra, a legtöbben Mentovics Éva egyik versét választották, emellett Nagy Bandó András vagy Pablo Neruda, Lackfi János, Csoóri Sándor és Csík Mónika költeménye is elhangzott. A felsős diákok Weöres Sándor versei közül válogattak elsősorban, illetve többen választották Szabó T. Anna és Szabó Lőrinc költeményeit is. A zsűri értékelése előtt Csípe Tímea, a művelődési ház igazgatónője üdvözölte a jelenlevőket, és örömét fejezte ki, hogy lehetőségük volt a községbeli diákoknak fellépni, megmutatni versmondó tudományukat, és nem csak az online térbe szűkültek be. Sajnálatát fejezte ki, hogy a nagyszerű szavazatok ellenére szabály szerint csupán négy diákot juttathatnak tovább Szabadkára, a március 19-én megtartandó körzeti szemlére. Köszönetet mondott a jelen levő pedagógusoknak, hogy felkészítették a gyerekeket a versenyre, illetve valamennyi kis résztvevőnek átnyújtott az emléklap mellé egy-egy csokit jutalomként. A zsűri döntését az elnök, Rác Ejzler Evila ismertette, de előtte értékelte az idei községi szavalóversenyt.

A szavalóverseny díjazottjai Csípe Tímeával, valamint Rácz Ejzler Evila, Sihelnik Ágnes és Bábi-Tomovity Iréna zsűritagokkal

A szavalóverseny díjazottjai Csípe Tímeával, valamint Rácz Ejzler Evila, Sihelnik Ágnes és Bábi-Tomovity Iréna zsűritagokkal

Közhelynek hangzik a zsűri „panasza”, hogy milyen nehéz dolga volt a döntésben, de az idei verseny esetében ezt hatványozottan és hangsúlyosabban van alkalmam kiemelni. Valóban nagyon erős mezőnyt hallgathattunk végig, és rendkívül elégedettek vagyunk a szavalatokkal és a felkészítő pedagógusok munkájával. Igazán látszik, hogy nem kevés energiát fektettek az idei versenybe. Örömmel tapasztaltuk, hogy sokan megfogadták az előző évi tanácsainkat, hogy mire kell odafigyelniük, milyen módon tudnának az előadásmódjukon javítani. Mi annak örülnénk, hogy ha ez inkább egy versmondó találkozó lenne, a szavalat öröméért találkoznánk, és nem kellene versenyjelleggel kiválasztani a legjobbat, hiszen valamennyi előadás nagyszerű volt. Remélem, hogy tanultatok egymástól is, és sikerült apró ötleteket szerezni a látottak-hallottak alapján – mondta.

Az alsósok kategóriájában 1. helyen végzett Szabó Vilmos, 2. helyezett lett Dancsó Emma, 3. helyezést ért el Fekete Mátyás és Kazinczy Nimród, valamint különdíjas lett Kovács Dorina. A felsősök kategóriájában az 1. helyen Szatmári Lili végzett, a 2. díjat Onhausz Erik vehette át, 3. helyezett lett Alács Varró Emese, különdíjjal Tomik Eszter szavalatát jutalmazták. A korábban bevált gyakorlat szerint a felsős és az alsós kategória 1. és 2. helyezettjei jutottak tovább a körzeti versenyre.