2021. augusztus 5., csütörtök
MEGKÉRDEZTÜK A SZABADKAIAKAT

Mi a kedvenc desszertje?

Juhász Petra: A kedvenc desszertem a dobostorta. A családom viszont a tiramisut szereti a legjobban, amit én készítek. Ezt általában szilveszterkor fogyasztjuk. Karácsonykor és húsvétkor nem sütök semmit, mert a nagymamák elhalmoznak minket. Legtöbbször odafigyelek, hogy természetes összetevőkből legyen, ám nem mindig jön össze, viszont a mennyiségre és cukortartalomra vigyázunk.

 

Juhász Petra
Juhász Petra

Szakáll Laura: A legkedvesebb süteményem a zserbó. Ezt karácsonyra szoktam sütni, illetve még egy-két alkalommal a téli időszakban. A mazsolás, rumos-tejszínhabos gesztenyetorta szintén kedvenc, amit anyukám receptje alapján készítek. Ősszel és télen a karakteresebb alapanyagokat kedvelem, sütőtök, dió, mogyoró, lekvár, alma, csoki és narancs kombináció. A tavasz és a nyár a könnyedebb gyümölcsös sütemények időszaka. Szeretjük az epertortát, meggyes pitét, málnás vagy áfonyás muffint. Általában szezonális alapanyagokat használok.

 

Szakáll Laura
Szakáll Laura

Radaković Vladislav: Édesszájúnak nem mondanám magam, de azért nem vetem meg a finom süteményeket és desszerteket. Az évek során sokat változott az aktuális kedvencem. Viszont, ha egyet ki kell emelnem a sok közül, akkor az a feleségem meggyes-mákos tortája. Annak ellenére, hogy nem vagyok nagy tortarajongó, imádom. Ezt a tortát és a feleségemet is. Desszertekből legjobban a letisztult, egyszerű dolgokat szeretem. Ugyanezt veszem észre a gyerekeimen is. Ők sem kedvelik a tejszínhabos, csupa krémes dolgokat. Süteményeket ritkán vásárolunk, mert a feleségem isteni desszerteket készít. Gyakran készít laktóz vagy cukormentes sütiket is. Az utóbbi időben egyre gyakrabban. Ha egészséges desszertekről beszélünk, nem kell elsősorban a most divatos mindenmentes dolgokra gondolni. Inkább gondosan válogatjuk meg az alapanyagokat. Fontos, hogy ismerjük azok eredetét és minőségét. De a legfontosabb, hogy mindig szívvel-lélekkel készítjük a süteményeket, mivel a végén a számunkra legkedvesebbek esznek majd belőle.

 

Radaković Vladislav
Radaković Vladislav

Szévald Ákos: Kedvenc desszertem a párom verhetetlen tiramisuja. Habár a klasszikus sütemény receptje közismert, a verhetetlen ízt a különleges összetevők adják. Mivel konyhai titokról van szó, mindössze annyit árulnék el, hogy amennyire a hozzávalók, úgy maga az elkészítés módja is egyaránt fontos. A hozzávalók beszerzését általában közösen végezzük, személy szerint, ha már „bűnözöm”, nem teszek különbséget egészséges és hagyományos összetevők között. A házi édességek közül szezonális kedvenceim a csörögefánk farsang környékén, ami nagymama receptje szerint készül, és az anyósom páratlan tökös rétese ősszel. 

Szévald Ákos
Szévald Ákos