2024. április 16., kedd

Közlekedésbiztonság és turizmus

Az OptiBike 2 projektnek köszönhetően tovább bővül Szabadka kerékpárút-hálózata

Az IPA-Interreg Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként megvalósuló OptiBike projekt keretén belül az elmúlt időszakban 7,9 kilométernyi kerékpárút épült ki Szabadka Város területén. Emellett további 25 kilométer bicikliút elkészítésének tervdokumentációja is megszületett. Ez utóbbi lehetőséget ad arra, hogy a projekt résztvevői újabb pályázati lehetőségekhez jussanak, és így az elkövetkező időszakban újabb másfél kilométernyi kerékpárút épül ki Hajdújárás és Királyhalom között.

Az OptiBike 2 nevet viselő projekt részleteiről Újhelyi Ákos projektmenedzser nyilatkozott lapunknak.

– A tavaly befejeződött OptiBike projekt keretén belül elkészített 25 kilométernyi kerékpárútra vonatkozó tervdokumentációnak köszönhetően hamarosan megkezdődik az OptiBike 2 projekt megvalósítása. A tervek szerint egy Hajdújárástól, a korábbi Rádió 90 székházától Királyhalomig, a Buki hídig tartó szakaszon fog kiépülni kerékpárút, aminek egy mintegy 1500 méteres részét alakítjuk ki az OptiBike 2-vel. A kerékpárút az első bekötőútnál nem fog bemenni Királyhalomra, ugyanis azon a részen a magánparcellák egészen az útig húzódnak, így nincs hely a kerékpárút megépítésére, viszont a kisajátítás nagy összegeket emésztene fel. Ezen projekt keretein belül nem készül el a kerékpárút a teljes szakaszon, vagyis a Buki hídig, mivel az Európai Unió által kiírt pályázaton ezúttal azok az összegek kerülnek kiosztásra, amik az előző kiírásban fennmaradtak – mondta Újhelyi Ákos.

A projektmenedzser elmondása szerint az OptiBike 2 projekt teljes kerete 456 ezer eurót tesz ki, aminek a Szabadkára eső része 232 ezer euró. A projekt magyarországi partnere Tompa Város Önkormányzata. Az Európai Unió ezúttal is a beruházás teljes értékének 85 százalékát támogatja, míg a fennmaradó részt a beruházás Szabadkára vonatkozó részére a szabadkai költségvetésből biztosítják. Szabadka önrésze megközelítőleg 35 ezer euró, és Újhelyi Ákos szavai szerint ezen összegért pályázni szeretnének az illetékes tartományi szerveknél, amely ilyen esetekben az önrész biztosításában segít.

– Az OptiBike projektum több szempontból is fontos. Az ásotthalmi, illetve királyhalmi határátkelőhely miatt nagy az autós forgalom, de sok a kerékpáros is, és reményeink szerint ezen projekttel javul a közlekedésbiztonság. Másrészt a határforgalmat szeretnénk észszerűsíteni, hisz azok, akik Magyarországra járnak át dolgozni, tavasszal és nyáron hatalmas torlódásokkal szembesülnek, és az ő helyzetükön több szempontból javítana, ha kerékpáron tudnának eljutni a munkahelyükre. A harmadik szempontot az idegenforgalom jelenti, a járvány előtt sokan jöttek Magyarországról, akik kerékpáron szerették volna megismerni a helyi értékeinket, építészeti örökségünket. Reményeink szerint hamarosan megkezdődik a Szeged–Szabadka–Baja vasútvonal kiépítése. Amennyiben ez a beruházás megvalósul, a kerékpárosoknak lehetőségük nyílik arra, hogy biciklijüket áthozzák vonaton, és itt tudnak majd túrázni – fogalmazott beszélgetőpartnerünk.

Újhelyi Ákos szerint nyáron megkezdődhetnek az építési munkálatok.

Hajdújárás és Királyhalom között másfél kilométernyi kerékpárút épül

Hajdújárás és Királyhalom között másfél kilométernyi kerékpárút épül

– A munkálatok kivitelezőjének kiválasztására vonatkozó közbeszerzési pályázatot hamarosan ki fogjuk írni. A pályázatnak két hónapig kell nyitva állnia, és valamikor a nyár folyamán elkezdődhet a bicikliút építése. Amennyiben a pandémia vagy egyéb körülmények nem vetik vissza a beruházást, még az idén szeretnénk befejezni. Maga a beruházás hivatalosan 18 hónapot vesz igénybe és 2022 áprilisában ér véget – nyilatkozta Újhelyi.

Nyitókép: Hajdújárás és Királyhalom között másfél kilométernyi kerékpárút épül