2024. március 29., péntek

Mi füstöl Magyarkanizsán?

Egy korszerű kazán lenne a megoldás

Magyarkanizsán a Tisza-parthoz közel élőknek nagy elkeseredést és bosszúságát okoz, hogy a gőzös helyett a Visa-Prom fafeldolgozó üzem kéménye füstöl. Ezzel nem is lenne nagy probléma, hiszen ezt a célt szolgálja, hanem ott kezdődnek a gondok, hogy ebből a kéményből bizony időnként csúnya, feketén gomolygó, tekergő, az egész környéket beborító égéstermék ömlik a levegőbe. Másfél évvel ezelőtt az arra lakók lakossági fórumon mondták el véleményüket, és a gyártulajdonos nyitott is volt a probléma megoldására, amihez azonban azóta sem jutottak közelebb. Akkor és most is elmondták, hogy egy új kazán lenne a megoldás, ami felválthatná az 1960-ban készült régit, ez viszont hatalmas befektetés lenne, amire önerőből nincs lehetőségük. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta a tulajdonos, hogy a felröppenő hírekkel, találgatásokkal ellentétben kizárólag fahulladék kerül a kazánba, semmi más. Abból viszont nagyon sok, és az okozza, hogy a kéményből vastagon száll a fekete füst. Tegnap Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester is ellátogatott az illetékes önkormányzati munkatársakkal a Visa-Promba, ahol a vezetőséggel folytatott beszélgetés után közös sajtótájékoztatón számoltak be a fejleményekről.

– Fontos tisztázni azokat a tényeket, amelyek pillanatnyilag főleg az interneten keringenek. Hivatalosan az önkormányzathoz semmilyen panasz nem érkezett, kizárólag a közösségi média oldalain emelték fel szavukat az emberek, ettől függetlenül a környezetvédelmi ellenőreinkkel felmérést végeztünk, sőt január folyamán egy köztársasági szintű ellenőrzésre is sor került. Környezetvédelmi, sport- és idegenforgalmi szempontból is fontos kérdés ez, ezért ha lesz rá lehetőség, akár önkormányzati közvetítéssel is – mint ahogy az már néhány évvel ezelőtt is megtörtént – közelebb juthatunk a megoldáshoz. Önkormányzati szempontból az egyik oldalon van a környezetvédelem és az egészségügy, a másikon pedig az a kétszázötven munkás, akik nap mint nap itt dolgoznak a gyárban. A cél, hogy a cég továbbra is működjön, munkát adjon az embereknek, és meg is feleljen mindazoknak a követelményeknek, amelyeket a környezetvédelem és az egészségügy előír – magyarázta a polgármester, akitől arról érdeklődve, hogy az ellenőrzések milyen eredményeket hoztak, megtudtuk, hogy köztársasági és helyi szinten is ugyanarra jutottak.

A mérések szerint az egészségügyi határon és az alatt voltak az értékek

A mérések szerint az egészségügyi határon és az alatt voltak az értékek

– Az egészségügyi határok alatt és a határon volt az az érték, amelyet a szakemberek mértek. A füst inkább vizuális szempontból kellemetlen, egészségügyi szempontból azonban nem lépi túl azt a határértéket, ami jelenleg a szerbiai törvények szerint megengedett, ezért is történt meg öt-hat éve az a közös beruházás, ami magát a szemcséket szűri ki – monda a polgármester, és hangsúlyozta, hogy természetesen az önkormányzat sem bagatellizálja el ezt a kérdést.
A vállalat igazgatója, Milan Kovačević is abbéli reményének adott hangot, hogy mielőbbi megoldást találjanak, ám mint magyarázta, hatalmas összegű befektetés kellene ahhoz, hogy egy korszerű kazánra cserélhessék a régit, amely az egészségre nem káros, viszont a zavaró, fekete füst kiáramlása elkerülhetetlen, amikor nagyobb mennyiségű fahulladék kerül az égetőbe.

– Elsődleges célunk nekünk is, hogy mielőbb megoldást találjunk erre a problémára, amelyet az elöregedett kazán okoz, amely még az egykori Petar Drapšin gyár használatában volt. Az önkormányzat segítségével szűrőfilterekkel láttuk el néhány éve. A gyárkéményből származó füst épp olyan, mint a háztartások bármelyikéből származó, a különbség az, hogy mi egy óra alatt a sokszorosát tüzeljük el annak a famennyiségnek, amit a háztartások egész nap alatt – mondta az igazgató, aki reményét fejezte ki, hogy minél előbb orvosolhatják a kellemetlenséget, amihez azonban külső segítségre is szükségük van, főleg a jelenlegi helyzetben.

A Visa-Prom projektmenedzsere, Horváth András elmondta, hogy az utóbbi másfél hónapban igaz, hogy nagyobb mennyiségű és fekete színű füst jelent meg, amire a magyarázat, hogy javítás volt a gyárban.
– Azt a darálóegységet is, amely előkészíti a tüzelőanyagot a kazánba, javítani kellett, és nem tudtunk darálékkal tüzelni, hanem nagyobb darab fákkal fűtöttünk, ami ezt eredményezte – magyarázta meg a fekete füst okát a menedzser is.
Az orosz és a holland piacra is exportáló céget is megviselte az elmúlt időszak, amely az egész világot sújtja, az új kazán pedig több millió eurós befektetés lenne, amellyel kiküszöbölhetnék a felszálló fekete füst jelenlétét a magyarkanizsai Tisza-parton.