2024. április 19., péntek

Ocsmány leszámolási kísérlet

Belivuk bűnszervezetével hozták összefüggésbe egyes médiumok a KRIK-et

Tiltakozott a bűnözés és korrupció feltárásával foglalkozó újságíró-hálózat (KRIK). Arról számoltak be, hogy a kormányhoz közel álló médiában általános lejárató kampány indult ellenük, összefüggésbe kívánják hozni az oknyomozó portált Veljko Belivuk nyomozás alatt álló bűnözővel és bandájával. Közölték, hogy több, a kormányhoz közeli napilap hozta címoldalon március 10-ei számában, hogy a KRIK szorosan együttműködik Belivukkal, hogy valójában Belivuk „magánjellegű sajtóorgánuma” a KRIK, mellyel titkos megállapodásokat kötött. A KRIK a közösségi hálózaton közzétett bejegyzésében arra figyelmeztetett, nem ez az első kísérlet az utóbbi időben a hatalom részéről, melyben megkísérli teljesen diszkreditálni az újságíró-hálózat tevékenységét, s annak – a hatalom számára nem egyszer kellemetlen – eredményeit. Hozzátették, ezúttal is számítanak a közvélemény támogatására, cserébe pedig arra tettek ígéretet, hogy a jövőben is folytatják a korrupciós ügyletek, csalások, bűnözés felderítését. Stevan Dojčinović szerkesztő elmondása szerint ez az ellenük intézett támadás ocsmányabb minden korábbinál. Szerinte azért veszélyes e mostani leszámolási kísérlet, mert egy szervezett bűnbandával hozták összefüggésbe a szerkesztőséget. Ez már az újságírók biztonságát is veszélyezteti.

Reagált a szerb sajtó egyes cikkeire Željko Bodrožić, a Szerbiai Újságírók Független egyesületének (NUNS) elnöke is, kijelentve, veszélyes akcióba lendültek a kormányhű médiumok, amelyek célkeresztet rajzolnak a professzionális munkát végző újságírók homlokára azzal, hogy bűnszervezetekkel hozzák őket indokolatlanul összefüggésbe. Hatalmas problémának nevezte a kormányhű média „ügyködését”, s azt mondta, az ilyesmit épeszű ember nem hiheti el. A gond viszont az, hogy a polgárok nagy része csakis ezekből a sajtótermékekből tájékozódik. Bodrožić teljesen alaptalannak és rosszindulatúnak nevezte mindazt, ami a napilapokban és a Pink Televízió híradásaiban megjelent. Azt várja el Zagorka Dolovac államügyésztől, reagáljon a történtekre, s tegyen meg mindent, hogy az újságírók ellen intézett támadás megszűnjön. A NUNS vezetője szerint az ügyésznek arra is fel kellene hívnia a hatalom figyelmét, hogy hamis információkkal nem terelheti el a figyelmet a bűnszövetkezetek cselekedeteiről.

A napilapokban és híradókban megjelent tartalmak veszélyeire hívta fel a figyelmet a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV) is. A cél munkásságuk jelentőségének a csökkentése, az eredmények megkérdőjelezése – fogalmaztak.