2024. április 25., csütörtök

A munkahelyek megőrzése a cél

A tartományi idegenforgalmi és gazdasági titkárság március 1-jén írta ki a következő időszakra vonatkozó gazdasági pályázati felhívásait a kis- és középvállalkozások támogatására. Kedden délelőtt a Vajdasági Gazdasági Kamara nagytermében Nenad Ivanišević tartományi idegenforgalmi és gazdasági titkár online konferencián ismertette a pályázati feltételeket.
Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke a sajtóértekezleten elmondta, bármennyire is nehéz időszakon ment át a gazdaság, tartományi szinten mindenképp kielégítő eredményekről számolhatunk be. A sikerekhez, a tőke gyarapításához viszont további intézkedések foganatosítására is szükség van.

– Ma a legfontosabb, hogy a pályázók minél pontosabban megismerkedjenek a részletekkel, és hogy az érdekeltekhez eljusson a vissza nem térítendő támogatások híre. A tavaly elindított intézkedések sorozata mindenképp sikeres volt, összesítettük az eredményeket, amelyek önmagukért beszélnek. Megvan feltétel ahhoz, hogy higgyünk benne, s a mostani intézkedések is legalább ugyanilyen sikeresek lesznek – jelentette ki a gazdasági kamara elnöke.
Vučurević beszámolt a 2020. év gazdasági eredményeiről az elmúlt évek viszonylatában. Mint kifejtette, a járvány ellenére az ipari termelés 3 százalékkal növekedett a 2019. évhez viszonyítva. A kedvező eredmények elérésében a mezőgazdaság volt a legfőbb tényező, ami jelentős mértékben a külföldre szállított gabonemannyiségnek köszönhető, ebben a tartomány részesedése 41,5 százalékos volt. A járványhelyzet ellenére a mezőgazdaság 4,4 százalékkal teljesített jobban, a foglalkoztatási szint pedig 2,2 százalékkal emelkedett a múlt évhez képest. Az eredmények elérésében természetesen jelentős szerepet játszott a köztársasági szintű gazdasági intézkedések elindítása.
Nenad Ivanišević a sajtóértekezleten elmondta, hogy a március 1-jén meghirdetett idegenforgalmi és gazdasági pályázatok többek között annak is köszönhetők, hogy a tartományi idegenforgalmi titkárság költségvetése 60 százalékkal emelkedett.
– A pályázat elsődleges célja a munkahelyek megőrzése és a gazdasági élet körforgásának emelése, a köztársasági járványügyi intézkedésekkel összhangban. A pályázati részvétel legfőbb feltétele, hogy a pályázat meghirdetésétől, tehát március 1-jétől a munkaadó nem csökkentheti több mint 10 százalékkal a foglalkoztatottjai számát. Aki a tartomány eszközeit használja és megszegi ezt a szabályt, köteles visszafizetni a támogatást. Minden dinárnak, ami a titkárságról származik, a gazdasági élet vitalitását kell szolgálnia, még több pénzt kell termelnie, és hozzá kell járulnia a foglalkoztatási szint stabilitásához. Ez az elsődleges cél – közölte Ivanišević. A tartományi titkár azt is elmondta, a 270 millió dináros pályázati keretet valójában már felülmúlta a jelentkezők száma, tehát ismét nagy az érdeklődés. Biztosak szeretnénk lenni abban, hogy a támogatások a lehető legjobb helyre kerüljenek. A gazdasági kamara és a tartományi titkárság közreműködése azért is fontos, mert a kamara birtokolja a szükséges elemzéseket a hatékony elbíráláshoz.
– Az együttműködésnek köszönhetően sokkal átláthatóbb a pályázók kiléte, és az is, hogy az előző körben hogyan tudtak élni az eszközökkel, mire használták fel a pénz. A nagy érdeklődés miatt semmi biztosíték nincs arra, hogy aki tavaly megkapta a támogatást, az idén is hozzájut, mert van egy költségvetési keret, amit nem tudunk átlépni, bármennyire is szeretnénk – mondta el a tartományi titkár.

Nenad Ivanišević azt is hozzátette, április végén várhatók azok a pályázatok, amelyek a foglalkoztatást célozzák meg, erre az előirányzott összeg 42 millió dinár. Ezt követi májusban a női vállalkozók támogatása, majd júniusban a régi mesterségeket űző cégeknek a megsegítése.

A pályázati ismertetésről készült videófelvétel a Privredna komora Vojvodine hivatalos YouTube-csatornáján tekinthető meg.