2024. április 25., csütörtök

A házimunka diszkrét bája

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészet szakos tanárainak tizedik kiállításáról

Hétfőn este egy véletlenül sem szokványos kiállításmegnyitó szemtanúi lehettek mindazok, akik vették a fáradságot, és ellátogattak a zentai Városi Múzeumba, ahol a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium képzőművészeti tagozatának szaktanárai: Balla Ákos – Zwara, Bakos Anita, Benčik Andrea, Blaskó Árpád, Gubik Korina, Kókai Elena, Lázár Tibor és Miroslav Jovančić mutatták be legújabb alkotásaikat A házimunka diszkrét bája címet viselő tárlat keretében. Az est folyamán elsőként Csikós Pajor Gizella, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatója üdvözölte a jelenlévőket, beszédében hangsúlyozta az iskola tanárainak aktivitását, és külön kiemelte dicséretes tenni akarásukat ebben az online oktatással működő világban. Az igazgató köszöntőjét követően a kiállítást Szögi Csaba, író, napilapunk munkatársa nyitotta meg.

A téma izgalmas alkotásokat eredményezett

A téma izgalmas alkotásokat eredményezett

A Bolyai János Tehetséggondozó Gimnázium képzőművészet szakos tanárainak ez volt a tizedik kiállítása, amelyre a nyolc művész szerteágazó képi megfogalmazással és kombinált technikával készítette el alkotásait, kifejtve egyben véleményét a házimunkához való hozzáállásáról. Így Balla Ákos – Zwara napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy nem hárítja el a házimunkát, a feleségével való közös otthoni munkabeosztás híve, amit különböző szemszögből közelített meg. Alkotásai közül minden tekintetben a legérdekesebb az, amelyiken Freddie Mercuryt, a Queen zenekar énekesét ábrázolja az együttes I Want to Break Free című videójában, ahogyan nőnek öltözve takarít. Lényegében ez adta az ihletet a kiállítás megnyitásának a módozatához is, amikor is Szögi Csaba rikító rózsaszín parókával a fején adta elő performance-át.

Gubik Korina élményeket használ fel alkotásaihoz, és ezeket kombinálta. Egyedi, meghökkentő kifejezésmódjához idén például a szerb kultuszfilm, A szép falvak szépen égnek egyik jelenetét használta fel – amikor az egyik megsebesült katona a kórházban húzza a sínekkel teli lábát –, és egy sínekkel és fémcsavarokkal teli sonkát állíttatott ki többek között. Gubik Korina azt is elmondta, hogy amikor kitalálták a kiállítás tematikáját, úgy vélte, hogy könnyebb lesz alkotásaival felkészülnie az eseményre.

A művészek alkotásait a házimunka ihlette

A művészek alkotásait a házimunka ihlette

Tekintettel arra, hogy a kiállítást már egyszer elhalasztották, és most március 8-án, a nemzetközi nőnapon nyitották meg, Szögi Csaba arról kérdezte Gubik Korinát, hogy véleménye szerint milyen érzés napjainkban Szerbiában nőnek és képzőművésznek lenni. Korina azt válaszolta, hogy szerinte nehéz nőnek és nehéz képzőművésznek is lenni.

Úgy vélem, hogy más, egyszerűen más ez egy férfi művésznek vagy netán egy családanyának, aki úgyszintén szabadúszó művész. Mások az elvárások, s ez persze más szakmákra is vonatkozik, nem csak a művészi pályára, de ott is érvényes – nyilatkozta Korina.

A tárlat április 9-éig látogatható a zentai Városi Múzeumban.