2024. április 23., kedd
SZABADKA KÖZTÉRI SZOBRAI (34.)

A kovács szobra

Szabadka nemrégiben egy új köztéri szoborral, Ivan Antunović katolikus püspök egész alakos szobrával gazdagodott, hamarosan pedig Bíró Károly egykori polgármesternek és I. Petar Karađorđević szerb királynak is szobrot állítanak. Sorozatunkban városunk meglévő köztéri szobrait mutatjuk be.

A kovács szobra a Matko Vuković utca 7. számú házának homlokzatán, a kapubejárat mellett áll. Ez az alkotás Szabadka ipartörténeti múltjának egyik fontos emléke.

A szobor eredetileg a Matko Vuković utca 4. számú házán, az úgynevezett Pijuković-házon állt, amelyben a XIX. század végén és a XX. század elején egy vaskereskedés működött. A kovács figuráját 1882-ben Debrecenben egy ottani kovácsmester, Nagy Flórián készítette. A műalkotás különlegessége, hogy kovácsoltvas-technikával készült. Az elkészült figurát befestették. A festésnek köszönhető, hogy a szobor viszonylag jól ellenáll az idő viszontagságainak. A szobor egy egész alakos kovácsot ábrázol kalapáccsal a kezében, amint egy üllő mellett áll. Az alkotás nem köztéri dísznek vagy emlékműnek készült, hanem konkrét gyakorlati célja volt: reklámeszközként szolgált. Régen a mesterek és kereskedők üzleteiken, műhelyeiken olyan szimbólumokat helyeztek el, amelyek szolgáltatási tevékenységükhöz kapcsolódtak. Így hívták fel magukra a vásárlók figyelmét. A kovács is egy ilyen szimbólum volt, mégpedig a vaskereskedőké.

Nagy Flórián alkotását 1886-ban eladta egy szabadkai vaskereskedőnek, aki a szobrot üzletének bejárata fölött állíttatta fel. Később a vaskereskedés a szoborral együtt Molczer Károly vaskereskedő tulajdonába került. A kovács alakját Molczer még céglevelének fejlécére is felrajzoltatta. 1918-ban Molczer Károly üzletét Szenes Kálmán vaskereskedő vette meg. A Szenes család a vaskereskedést később átköltöztette a mai Matko Vuković utca 7. szám alá. Szenesék a szobrot is magukkal vitték és mai helyén, a homlokzat emeleti részén, a hintó- és gyalogos bejárat fölött állították fel. A vaskereskedés idővel megszűnt, de a szobor a helyén maradt. Sőt az idő viszontagságait is jól átvészelte. Csak a kovács arca került viszonylag rosszabb állapotba, ugyanis a szobor ezen részét érte leginkább a csapadék. 2005-ben az épület tetőpárkányáról leeső törmelékdarabok okoztak sérüléseket a szobron. A kovács feje beszakadt, a kezében lévő kalapács pedig eltört.

A kovács régen vaskereskedők reklámeszköze volt

A kovács régen vaskereskedők reklámeszköze volt

A szobor tetején keletkezett károkat a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet szakemberei helyreállították. Sajnos azonban a kovács kalapácsa a mai napig nem került vissza a helyére. A szobor napjainkban már nem vaskereskedők reklámeszközeként szolgál, hanem városunk egyik régi és különleges köztéri dísze.