2024. április 20., szombat
SZENTMIHÁLY

Szabadtéri edzőterem a focipályán

A bezártságban nagyobb figyelmet szentelünk szűkebb környezetünkre. A szentmihályiakra ez annyira nem vonatkoztatható, hiszen a bánáti kertészfalu mindig is a rendezettségéről volt ismert. A közelmúltban is összefogással, sok önkéntes munkával, új sportkellékekkel és fásítással gazdagították a labdarúgópályát.

A hétszázötven lakosú Szentmihályon vasárnaponként a helybeli focipályán gyülekeznek a fiatalok. A sportolni vágyóknak ezentúl erre eggyel több okuk van, mivel – a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásából – erőnléti edzésekre alklamas sporteszközöket szereltek fel a pálya mellé. Az eszközökre közösen pályázott a Vidékfejlesztési Egyesület és az MSK labdarúgóklub.

– A faluban pillanatnyilag 70-80 iskolás diák van. Ők nem nagyon tudnak hol szórakozni, tehát ide, a sport terére szeretnénk őket vonzani. Itt vannak a focisták, és két ifjúsági kategória van. Itt vannak a pingpongozó lányok is. Tehát nekik akartunk biztosítani szórakozási és edzési lehetőséget – mondta László Norbert, a Szentmihályi Vidékfejlesztési Egyesület alelnöke.

A kellékek fölszerelése önkéntes munkával történt. Emellett fásítottak is a környéken.

– A focipálya körül Posadi svoj hlad akció keretében 55 kőrisfát helyeztünk a földbe. Tehát itt nem egyesületként pályáztunk, hanem magánszemélyekként, 55 embert mozgósítottunk a faluban. Ezeket a fákat is önkéntes munkával ültettük el. Reméljük, hogy nemsokára a fák hűvöst adnak és a szél sem fúj majd ennyire – hallottuk a civil szervezet aktivistájától.

Más pályázatoknak köszönhetően felújították a klub öltözőjét és a lelátó tetőzetét, ami azért fontos, mert a csapat az új idényt magasabb fokozatba kezdi.

– Először vagyunk a becskereki körzeti ligában a fönnállásunk, vagyis 1957 óta. Ez számunkra nagy eredmény. Most elsősorban a bennmaradáson törekszünk. A táblázatnak az alsó részén szerepelünk, de sereghajtók vagyunk. Ott vagyunk a veszélyzónában, ahogy szokták mondani. Épp azért a tavaszi idény kezdete előtt egy kis erősítésre szorultunk – tudtuk meg Makán Józseftől, a szentmihályi MSK labdarúgóklub elnökétől.

Az edzési lehetőséget a fiatalabbak is használhatják. A labdarúgóklubban ugyanis a 10-12 éves korosztályban 15-16 helybeli gyerek edz. Közben a helybeli iskolában továbbra sem használhatják a tornatermet. A létesítmény 2016-ban felépült, de mindmáig nem kapta meg a használati engedélyt. A gyerekek most is a tantermekben vagy az udvaron tornáznak.