2024. április 20., szombat

A járvány kezdete óta még több az egészségügyi hulladék

A járvány kezdete óta az egészségügyi hulladék jobban észlelhető, mint valaha, azonban a csökkentése további életeket is menthetne.

Egy Fülöp-szigeteki orvos a szingapúri 6 hónapos specializációja alkalmával döbbent rá, hogy mennyire felelőtlenül bánnak az orvosi eszközökkel, hiszen a műtét során, általában a többször használatos segédeszközöket is eldobták, miközben sterilizáció után használhatták volna máskor is.

Ryan Ko, hongkongi kardiológus szerint az orvosok elsődleges célja a betegek egészségügyi szükségleteinek kielégítése, a környezetre gyakorolt hatás azonban nem szerepel a fontossági listán.

Az egészségügy szén-dioxid-kibocsátása például ötödik az üvegházhatáshoz való hozzájárulásban, hiszen megegyezik 514 szénerőmű CO2 emissziójával. Ennek több mint fele az energiafogyasztás eredménye: légkondicionálás, gáz-, gőz- és üzemi kibocsátás.

A fosszilis üzemanyagok égetése világszerte évente 4 millió ember halálát okozzák.

Az egészségügyben sokszor elkerülhetetlen az eldobható műanyag használata, hiszen olykor fertőző betegeket is kezelnek, amikor is fontos szem előtt tartani a betegség terjedését. Ezzel mindenki egyezik, azonban  statisztikai adatok szerint a fertőző, vagy radioaktív hulladék az egészségügyben felhalmozott szemét csupán 15 százalékát teszi ki. A többi 85% nem különbözik sokkal az egyszerű háztartási szeméttől.

Viszont az eldobható orvosi eszközökhöz sokkal olcsóbban lehet hozzájutni, mint a többször használatosakhoz. Itt azonban fontos figyelemmel kísérni azt, hogy a kevesebb néha több, ugyanis, ha huzamosabb ideig szereznek be egyszer használatos eszközöket, az később komolyabb költségekkel járhat. Egy kanadai kórház  570.000 dollárral csökkentette a költségeit azáltal, hogy 30 százalékkal kevesebb eldobható eszközt használt.

Az újrahasznosítás az egészségügyben még nem jellemző, azonban a pillanatnyi helyzet rámutathat arra, hogy mennyire jelentős ezzel is komolyabban foglalkozni, hiszen az ökológiai lábnyom egyre csak növekszik.

Egyesek katalizátorként tekintenek a koronavírusra emiatt, hiszen tudomást ad arról, hogy milyen mértékben tesszük tönkre a környezetünket.

Több kórház is lépéseket tesz annak érdekében, hogy csökkentsék a kibocsájtásukat, azonban ez egy igazán lassú folyamat, hiszen komoly átszervezést igényel az egészségügyi intézmények mindennapjaiban, illetve kiadásaiban.