2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A találgatások napjai

Az idősek Mitrovicán regisztráció nélkül is felvehetik a védőoltást

Folytatódnak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy – mivel az egészségügyi válságstáb keddre beharangozott ülését nem tartották meg – mikor ülnek ismét össze a testület tagjai és milyen járványügyi javaslatokat kínálhatnak fel a kormánynak. A Večernje novosti tudni véli, hogy a válságstáb csütörtökön, vagy pénteken ülésezik és azt javasolhatja, hogy a hétvégén kizárólag az élelmiszerüzletek, a benzinkutak és a gyógyszertárak tarthassanak nyitva.
A válságstáb egészségügyi szakértő tagjai ma nem nyilatkoztak a témában, Predrag Kon epidemiológus valamivel korábban megismételte múlt heti kijelentését, miszerint kollégái nem fognak rábólintani a kompromisszumra, a zárást sürgetik. Kon nem tudja, hogy a rosszabbodó járványhelyzet ellenére miért nem ülésezett a válságstáb, és értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy egyesek szerint a válságstáb egészségügyi tagjainak nem kellene részt venniük a döntéshozatalban. Az óra ketyeg és az idő egy rendkívül fontos tényező ebben a helyzetben, jegyezte meg a Kurir összeállítása szerint Kon.

Ülésezik a köztársasági egészségügyi válságstáb (Fotó: Beta)

A köztársasági egészségügyi válságstáb egyik ülése (Fotó: Beta)

A SZAKMA JAVASLATAI
Nebojša Lađević, a Szerbiai Klinikai Központ aneszteziológiai központjának igazgatója azok közé tartozik, akik a rigorózus korlátozások foganatosítását sürgetik. A Prva tv-nek kifejtette: olyan intézkedésekre van szükség, amelyek ellehetetlenítik a nem létfontosságú találkozásokat. Az egészségügyi dolgozók egy éve szinte megállás nélkül dolgoznak, erejük végén vannak, ez nem mehet így tovább, ellenkező esetben a Covid-rendszerből kiléptetett intézmények hamarosan visszatérnek abba. Szinte teljes zárás és az immunizáció tömegessé tétele – Lađević ezt a modellt támogatja.
Zoran Radovanović epidemiológus járványtani szempontból nevetségesnek minősítette a hétvégén alkalmazott korlátozásokat, majd emlékeztetett, hogy az Összefogással a Covid ellen kezdeményezés szombaton közzétette saját javaslatainak listáját, ezek indokoltsága mellett továbbra is kitart. A csoportosulás egyebek mellett a következőket javasolta: zárjanak be a vendéglátóhelyek, ne szervezzenek semmilyen gyülekezést, sem sport-, vagy kulturális rendezvényt, legyen kötelező az otthoni munkavégzés (azokban az ágazatokban, amelyekben megoldható), az utcán legfeljebb két személy sétálhasson együtt (leszámítva a 12 évesnél fiatalabbakat), a városi tömegközlekedést csak korlátozottan vehessék igénybe a polgárok és minden diák térjen át a távoktatásra (kivéve azokat, akikkel szüleik nem tudnak otthon maradni).

4576 ÚJ FERTŐZÉS – 20 ELHUNYT
A keddi járványjelentés szerint egy nap alatt 4576 új fertőzést jegyeztek az országban, a tesztek száma 16.816, míg a pozitivitás aránya 27,2 százalék volt. Hivatalosan 20 Covid-páciens hunyt el, 4599 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,93 százalék. A kórházakban 4279 Covid-fertőzöttet kezelnek, 189-nek van szüksége mesterséges lélegeztetésre.
Vajdaságban előző nap 958 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 280-at. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet jelentése szerint a fertőzöttek 75 százaléka a munkaaktív korosztályból kerül ki, legtöbbjük 30 és 50 év közötti.
Mitrovicán és Kruševacon ma további oltópontok kezdtek el működni, ezeken azok a 60 évnél idősebb polgárok kaphatják meg a védőoltást, akik előzőleg nem regisztráltak az országos rendszerben. Az említettek számára a Sinopharm és az AstraZeneca vakcináját kínálják fel. Az országban eddig 1.704.790 adag vakcinával oltottak, két oltással 623.424 polgárt immunizáltak.