2024. április 26., péntek

Kell a gabona, de...

Az Irán elleni amerikai szankciók gátolják a szerbiai kukoricakivitelt

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter nemrégi találkozója Irán gazdasági küldöttségével jelentős távlati lehetőségeket nyit a hazai termelők számára, egyelőre azonban az a legnagyobb akadály, hogy a két ország között nincs fizetésforgalom. Ennek legfőbb oka az Iránnal szemben 2018-ban bevezetett amerikai szankciók, amelyek korlátozzák a gazdálkodók tevékenységét, és kihatnak a Szerbiával kialakított kereskedelmi kapcsolatokra is.

,,Tovább bonyolítja a helyzetet az a tény, hogy a nyugati pénzintézetek zöme nem szeretné kitenni magát a ,»másodlagos« amerikai szankcióknak. Ez is azt jelzi, hogy az USA intézkedései nemcsak az iráni gazdasági helyzetre vannak hatással, hanem mindazokra a gazdálkodókra, akik Teheránnal együttműködnek vagy kapcsolatot szeretnének teremteni” – magyarázta Danijela Strižak, a Szerbiai Gazdasági Kamara stratégiai elemzési és nemzetközi osztályának igazgatóhelyettese.

A szerbiai agrártárca vezetője és az iráni küldöttség február végi találkozóján a kukorica-, marhahús- és vetőmagkivitel volt a fő téma. Az irániak közös gépgyártási, vetőmagtermesztési és takarmánytermelői beruházásokat javasoltak, de szó esett a gyógynövényexportól és a tudományos intézetek, valamint az egyetemi karok közötti kapcsolatokról is. Jelentős az agrártermékeink iránti érdeklődésük, hiszen a Közel-Kelet egyik legnagyobb gazdaságaként Iránban a kőolajszektor a legjelentősebb, a mezőgazdaság viszont kevésbé fejlett.

,,Szerbia a földrajzi fekvése folytán különösen érdekes a számukra, mert rajta keresztül fejleszthetnék kereskedelmi kapcsolataikat a régió más államaival is” – mondja Strižak, hozzáfűzve, hogy az építő-, a textil-, a fa- és a gépiparban, a szállítóeszközök gyártásában és a mezőgazdaságban látnak esélyt az irániakkal való kereskedelem kiszélesítésére. A kamarai nyilvántartás szerint tavaly 32 hazai cég szállított árut Iránba, és Szerbiában 61, többségi iráni tulajdonú vállalat működik. Ezek zöme kereskedelmi, adminisztárciós és szolgáltató tevékenységet végez, de vannak közöttük tudományos és innovációs társaságok is.