2024. április 19., péntek

Tarka sáfrányok délutánja

Az Arcus Környezetvédő Egyesület tavaszköszöntő sétát szervezett

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület számos más programja mellett nagy népszerűségnek örvend a sáfránytúra, amelyet már kilencedik alkalommal szerveztek meg, ezúttal március 7-én, vasárnap délután. A túra központi témája a tarka sáfrány (Crocus reticulatus), amely az egyik első tavaszi vadvirág. Jellegzetes lila, fehér és kékeslila színben virágzik, valamint elszórtan úgynevezett albínó példányokat is találhatunk.

Az idén kilencedik alkalommal megtartott sétán közel negyvenen vettek részt

Az idén kilencedik alkalommal megtartott sétán közel negyvenen vettek részt

A túrázók a topolyai Mezőgazdasági Iskola előtt gyülekeztek 13 órakor. Innen rövid eligazítás után indultak a résztvevők a túra első helyszínére, a karađorđevói hídhoz, ahonnan a közeli gyepek megtekintése után a Tomislavcinál elterülő völgybe látogattak el. A napos időnek hála, mindkét helyen megcsodálhatták az aprócska, színpompás virágokat.

A túra vezetője, Sihelnik József elmondta, hogy az utóbbi években ez volt a legnagyobb lélekszámú sáfránytúra. Az idei túrán harmincheten vettek részt, főként helybeliek, valamint Kishegyesről, Felsőhegyről, Zentáról, Szabadkáról és Újvidékről is érkeztek résztvevők.

A túra jó alkalmat kínált arra is, hogy ne csak a tarka sáfrányokkal, hanem más kora tavaszi vadvirágokkal is megismerkedhessenek az érdeklődők. Ilyen volt többek között az apró, sárga virágú tyúktaréj, amely a Tomislavcinál elterülő völgyben szép számban akadt. Nemcsak növényekkel, hanem állatokkal, főként madarakkal is találkoztak a természetjárók, mint például a kékes rétihéjával.

Az egyik első tavaszi vadvirág, a tarka sáfrány

Az egyik első tavaszi vadvirág, a tarka sáfrány

A túra vezetője, Sihelnik József minden tekintetben pozitívan értékelte az idei év első túráját, és azt is elmondta, hogy már tervezik a következőt, amelyet várhatóan két hét múlva, azaz március 21-én tartanak majd. Ezen a napon a tavaszi héricset (Adonis vernalis) tudják kicsit közelebbről megismerni az érdeklődő természetbarátok. Minden érdeklődőt szeretettel várnak. A részleteket időben ismertetik. A túra időpontja az időjárás függvényében változhat.