2021. augusztus 5., csütörtök

Több fronton küzdenek az egészségügyi dolgozók

A koronavírus-járvány kezdete óta közel 7000 szabadkai lakos fertőződött meg

Szerbiában Szabadkán regisztrálták az első koronavírussal fertőzött beteget egy évvel ezelőtt. A világot érintő járvány nagy nyomást gyakorol az egészségügyre, és ez városunkban sincs másképp.

A subotica.com hírportál értesülései szerint a Szabadkai Közkórházban az elmúlt év folyamán kétezer fertőzött pácienst kezeltek, és közülük 180-an kerültek lélegeztetőgépre. A vizsgálatok alatt 3000 tüdő CT-t és mintegy 6000 tüdőröntgent végeztek ebben az intézményben. A kórház Covid-részlegében több mint 9000 személyt vizsgáltak meg a fertőzés gyanújával, míg 6000 páciensen végeztek PCR és antigén-tesztet, illetve 17 ezer páciensen gyors antitest-tesztet.

A járványügyi előírásoknak megfelelően a kórházat zöld és piros övezetekre osztották fel, a dolgozók egyharmada került át az utóbbi szektorba.

A Szabadkai Közegészségügyi Intézet statisztikai adatai szerint a járvány megjelenése óta összesen 6731 szabadkai fertőződött meg a koronavírussal, és 143-an vesztették életüket a betegség következtében.

A Szabadkai Egészségház három fronton végzi feladatát: az általános orvosi rendelőkben betegellátás folyik, emellett két Covid-rendelőt is létrehoztak, valamint oltópontokat is kialakítottak a városban. Az intézményhez tartozó Covid-rendelőkben egy év alatt 19 ezer szabadkai lakost vizsgáltak meg, az oltópontokon pedig több mint 20 ezer páciens vette fel a védőoltások valamelyikét.

A Szabadkai Közkórházban az elmúlt év folyamán kétezer fertőzött pácienst kezeltek
A Szabadkai Közkórházban az elmúlt év folyamán kétezer fertőzött pácienst kezeltek

Az általános orvosok húsz százaléka a Covid-rendelőkben vagy az oltópontokon végzi a munkát, ők 12 órás váltásokban dolgoznak. Adataik szerint mára egy orvos naponta 40 beteget lát el a speciális rendelőben, viszont novemberben és decemberben előfordult, hogy naponta 250–350 pácienst vizsgáltak meg. Egyesek közülük reggel 8 órától délután 5 óráig is a sorban várakoztak a kivizsgálásra. Az intézmény Covid-rendelőjében szigorúak az egészségügyi előírások, azonban az elmúlt év során mintegy 40 orvos és 50 egészségügyi technikus fertőződött meg koronavírussal, harminc alkalmazott pedig családtagjai miatt került karanténba.

Ez év január ötödikén vette kezdetén Szabadkán a lakosság immunizációja. Első körben a szabadkai Gerontológiai Központ lakói kapták meg a védőoltást, majd a 75 évnél idősebb polgárokat értesítették a vakcinák felvételének lehetőségéről. Később kialakították a tömeges immunizációt szolgáló oltópontot az újvárosháza épületében, ahol délelőtt és délután vehetik fel a vakcinát azok, akik előzőleg regisztrálták magukat az eUprava weboldalán.

Az elmúlt napokban tovább emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Szabadkán.

A tömeges immunizációban nagyszámú orvos és egészségügyi technikus vesz részt
A tömeges immunizációban nagyszámú orvos és egészségügyi technikus vesz részt

A Szabadkai Közegészségügyi Intézet hétfői jelentése szerint az észak-bácskai körzetben 24 óra alatt 36 személy koronavírus-tesztje lett pozitív. A legtöbb új fertőzöttet, szám szerint 31-et, Szabadka Város területén regisztrálták, míg Topolyán 3-at, Kishegyesen pedig kettőt jegyeztek fel.

A Szabadkai Közkórház legutóbbi jelentése szerint 94 beteget ápolnak annak Covid-részlegében.