2024. március 28., csütörtök

Megkezdődhet a bunyevác nyelv hivatalos használata

A szabadkai városi képviselő-testület múlt héten megtartott hetedik ülésén rendelet született a város alapszabálya módosításának megindításáról, ami lehetővé teszi azt, hogy egy meghatározott jogi folyamatot követően a bunyevác nyelv is hivatalossá váljon az egész önkormányzat területén. A határozat elfogadását a képviselők többsége történelmi jelentőségűnek nevezte. A múlt heti döntést a Bunyevác Nemzeti Tanács képviselői tegnap egy sajtótájékoztató keretein belül értékelték.

Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke többek között az elmúlt években elvégzett nyelvészeti munkáról is szót ejtett.

– Régóta vártunk erre a döntésre, és úgy érzem, Szabadka Város egy régi adósságát rótta le azzal, hogy hivatalossá tette a bunyevác nyelvet, hisz azt olyan polgárok használják, akik hosszú időn keresztül dolgoztak azért, hogy ez a település felvirágozzon. A Bunyevác Nemzeti Tanács két héttel ezelőtt ünnepelte fennállásának 18. évfordulóját, és ebből 15 éven keresztül azon dolgoztunk, hogy sztenderdizáljuk a bunyevác nyelvet. A nyelvet használva jöttünk rá arra, hogy szükség van a szabályok meghatározására, hisz a különböző médiumokban és az oktatásban is egyre szélesebb a felhasználása. Tíz évet dolgoztunk azon, hogy a Szerb Maticával karöltve elkészüljön a bunyevác szótár bővített kiadása, emellett nyelvtani és helyesírási kézikönyvet is készítettünk, amely a közeljövőben meg is jelenik. Büszkék vagyunk az elvégzett munkára, ugyanakkor az is elégedettséggel tölt el bennünket, hogy a bunyevác közösség tagjai végre a település egyenrangú polgárainak érezhetik magukat – mondta Suzana Kujundžić Ostojić.

Branko Pokornić, Mirko Bajić, Suzana Kujundžić Ostojić és Veljko Vojnić

Branko Pokornić, Mirko Bajić, Suzana Kujundžić Ostojić és Veljko Vojnić

A sajtótájékoztatón jelen volt Mirko Bajić, a Bunyevác Nemzeti Tanács alelnöke, Veljko Vojnić, a BNT alelnöke, a tanács nyelvhasználati kérdésekkel foglalkozó bizottságának elnöke, valamint Branko Pokornić, a BNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, akik felszólalásukban a képviselő-testület döntésének egy-egy szegmensére hívták fel a jelenlévők figyelmét.