2024. április 24., szerda

Zöld oázis Kúlán

Nagyszabású tartományi fásítási akció kezdődött – 170 ezer facsemetét ültetnek el

A Vajdaság Vizei Közvállalat szervezésében a Bácskai-Nagy-csatorna kúlai partszakaszán (az ún. fahídtól Verbász irányába) a múlt héten mintegy 5000 darab akácfacsemetét ültettek el. A munkában részt vettek a kúlai és sziváci méhészegyesület tagjai, továbbá a verbászi Ökológiai Mozgalom képviselői. A helyszínen megtudtuk, hogy az akció folytatásában nyárfa- és fűzfacsemetéket is ültetnek.

A fásítási akción Srđan Kružević, a Vajdaság Vizei Közvállalat megbízott igazgatója elmondta, az előttünk álló időszakban több hasonló akció történt.

− Jelenleg 2 hektárnyi területen 5000 darab facsemetét ültettünk el, de ez csupán a kezdet. A tervek szerint az előttünk álló időszakban Vajdaságban 80 ezer hektáron 170 ezer facsemete kerül a földbe. A csatorna partján, Zomborban, Cservenkán, Szivácon, Verbászon és Újvidéken tervezünk fásítani. Az akció azért kezdődött Kúlán, mert itt már előkészítették az erdősítésre szánt területet – mondta a közvállalat megbízott igazgatója.

Damjan Miljanić, Kúla polgármestere elmondta, az önkormányzat teljes egészében támogatta az akciót.

− Nagyon fontos számunkra, hogy a csatorna Kúla, Cservenka és Sztapár települések központi helyévé váljon, és örülök annak, hogy a kúlai és a sziváci egyesületek is csatlakoztak a fásítási akcióhoz, hiszen az önkormányzat, a közvállalatok, valamint a civil szféra együttműködése szavatolja a sikert – hangsúlyozta Miljanić.

A kúlai Stjepan Braca Lončarić, a környék egyik legismertebb méhésze elmondta, a facsemeték kiválasztásánál a méhészek kérésére az akác mellett döntött, ami ugyan nem őshonos fa, de számos hasznos tulajdonsága van.

− Az akác kiváló mézelő, az akácméz felvásárlási ára is sokkal magasabb, mint például a virágmézé, így a méhészek számára az akác túlzás nélkül létfontosságú. A virágpor nem agresszív, és májusban, amikor virágzik, az akácok igazi aromaterápiát jelentenek – mondta a szakember.

Egyúttal megígérte, a méhészek segítenek a fák nyestésénél, így bozótos helyett szép fasorok, akácerdő kialakítására lehet számítani, amelyek árnyékban sétára, sportolásra is lehetőség nyílik.

Ratko Đurđevac, a verbászi Ökológiai Mozgalom elnöke szerint a fásítási akció környezetvédelmi szempontból igen jelentős.

− Azt szinte mindenki tudja, hogy minden elültetett facsemete tisztítja a levegőt. A fiatal akácok a helyükre kerültek, a jövőben a fiatal hajtások gondozására kell odafigyelni, elsősorban a metszésre és a locsolásra. Utóbbinál a helyi közvállalat és a tűzoltóság is segíthet, hiszen a növekedéshez elengedhetetlen a megfelelő vízmennyiség biztosítása – mondta a verbászi „zöldek” vezetője.