2024. március 29., péntek
BOGARAS

Bogaras, a fejlődő falu

Remélhetőleg idén a templom építése is befejeződik – Pósa Tamás helyi közösségi elnökkel beszélgettünk

A négy évvel ezelőtti helyi közösségi választáson Pósa Tamás vezetésével új csapat került Bogaras élére, és mandátumának ideje alatt igyekezett minél élhetőbbé tenni a Zenta községhez tartozó kicsiny falu életét. A helyi közösség elnöke napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy munkájuk kezdetén azonnal a helyi közösség épületének a felújításába vágtak bele: rendbe tették a közösségi termet, kialakítottak és teljes mértékben felszereltek egy konyhát, meszeltek, klímaberendezést szereltek fel, megoldották az épület fűtését. Ezt követően a bogarasi általános iskola parkolóját csinálták meg, így azóta a kisdiákokat szállító autóbusz rendezett helyen tud megállni, és a gyermekeknek nem a sárban kell felszállniuk, illetve leszállniuk a gépjárműből, ugyanakkor a kapuhoz vezető járdát is kiépítették, valamint az önkormányzat segítségével kicserélték az iskola és az óvoda nyílászáróit – ecsetelte a helyi közösség elnöke, aki hozzáfűzte, hogy a faluban felújították a közvilágítást, így Bogaras jól kivilágított település lett. Az elkövetkezőkben, amennyiben módjuk lesz rá, a tanyák felé vezető utak közvilágítását is meg szeretnék oldani. A bogarasi elöljárók kiépítettek egy kis piacteret, ezzel is megszépítve a falu arculatát, és a lakosoknak azóta nem a fűben, sárban sétálva kell megvásárolniuk a piacon megtalálható portékákat. A bogarasi helyi közösség ezen tanácsának mandátuma alatt 2300 méter utat építettek ki, tavaly a helyi gazdákkal karöltve elvégezték az utak rendbetételét, ugyanakkor a Bogaras és Tóthfalu közötti útszakaszt a Bogarashoz tartozó 600 méteren zúzalékkővel burkolták le. Pósa Tamás beszámolt arról is, hogy tekintettel arra, hogy a kivitelező és a felépítésére szánt pénz is adott, az idén a körülötte lévő kerítéssel együtt remélhetőleg a templom építése is befejeződik.

A bogarasi helyi közösség elnöke kiemelte, hogy sikerült megoldaniuk a falu iskolájának tulajdonjogi vitáját, ebben nagyon sokat segített nekik a zentai közigazgatási hivatal jogi osztálya, így az iskolát a tornyosi Tömörkény István Általános Iskolához csatolták.          

Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy más településekkel ellentétben falujukból nem sokan vándoroltak ki külföldre dolgozni, ami talán leginkább annak köszönhető, hogy az itt élők túlnyomórészt mezőgazdasággal foglalkoznak.

– Ide olyan tanyasiak is beköltöztek, akik családot vállalva a faluban építettek, illetve bővítették gazdaságukat, de vannak, akik nyugdíjasként foglalkoznak földműveléssel, s vannak, akik munkahely mellett foglalkoznak még ezzel is – ecsetelte, és hozzáfűzte, hogy volt ugyan egy elvándorlási hullám, amikor az emberek elmentek külföldre dolgozni, de hetven százalékuk szerencsére visszajött, és itt is el tudtak helyezkedni.

Beszélgetésünk végén Pósa Tamás elmondta, hogy amennyiben újabb négy év bizalmat szavaznak nekik a bogarasiak, akkor az elkövetkezőkben is arra törekszenek, hogy élhetőbbé tegyék a falut. Így koptatóréteggel akarják ellátni a faluban lévő utakat, ugyanakkor szeretnék felújítani az utakat a tanyák irányába is, mivel számukra a tanyavilágban élők egyaránt nagyon fontosak.