2021. április 20., kedd

Dmitrović: A demográfia Szerbia stratégiai érdeke

Ratko Dmitrović családvédelmi és demográfiai miniszter szerint a szerbiai populáció jelenlegi születési és elhalálozási arányai alapján egy kihaló nemzetben élünk, ezért is kiemelten fontosak a demográfiai kérdések.

A miniszter ezt egy szociális központ látogatásakor jelentette ki, Nagykikindán.

2020-as adatok szerint Szerbiából évente 45.000 ember vándorol ki, amely egy rendkívüli adat. Az elkövetkező időszakban a családvédelmi és demográfiai minisztérium egy stratégiai dokumentumot alakít ki a téma elemzése és magasabb fokú megértése érdekében. Az egyik legfőbb gondot a felsőoktatásban részesült fiatalok kivándorlása jelenti, ami sajnos nem csak a mi országunkban jellemző.

Azt a problémát is meg kell vitatni, hogy a külföldi és hazai munkáltatók miként viszonyulnak a női munkaerőhöz, ugyanis ebben a rétegben egy komoly félelem alakult ki a családvállalással kapcsolatban, mivel a hölgyeknek sokszor bizonytalanná válik az állásuk a szülési szabadság lejárta után.

A nagykikindai költségvetésből 145 millió dinárt különítenek el a szociális védelemre, amelyből csak 90 millió a családgondozásra megy el.

Nagykikinda polgármestere, Nikola Lukač szerint a város a továbbiakban is hasonló módon fog segítséget nyújtani a családoknak, akik elmondása szerint büszkék lehetnek, hogy több gyermeket is vállalnak.

A látogatás alatt a résztvevők hangoztatták, hogy a család és a demográfia problematikájával ezennel a legkomolyabb fokon kell majd foglalkozni.