2024. április 19., péntek

Először kapott Michelin-csillagot vegán étterem

Az ONA elnevezésű éttermet zöld csillaggal is elismerték

Először kapott francia vegán étterem Michelin-csillagot – írja a BBC. A Bordeaux-hoz közeli Arès városában található étterem neve ONA, ami egy rövidítés, jelentése „Origine Non-Animale”, azaz nem állati eredetű. A Michelin-csillag mellett zöld csillagot is kapott, etikus gyakorlatai elismeréseként.

– Olyan volt megtudni, mintha elütött volna egy vonat – nyilatkozta az éttermet alapító Claire Vallée. Korábban archeológus volt, majd egy thaiföldi út során talált rá a vegánságra. A vegán konyhával önmagát képezve ismerkedett, így lett szakács. Később közösségi finanszírozással és egy etikus dolgokat támogató banktól hitelt felvéve teremtette elő a pénzt az ONA 2016-os megnyitására.

Az összefogást számos kudarc előzte meg, a legtöbb pénzintézet ugyanis elutasította a tulajdonost, mondván, a veganizmus fejlődése nem kiszámítható, és a régióban nincs is erre igény. Végül egy „etikusnak tartott projektek” hitelezésére szakosodott bank állt melléjük, a fine dining iránt érdeklődő, adakozó kedvű vegánok mellett.

Az étlapon algából, feketegyökérből, kékharangból vagy éppen fenyőből, vargányából és szakéból készült fogások szerepelnek, amihez természetesen friss alapanyagokat használnak.