2024. április 26., péntek

Ferenc pápa Irakban

A pápa megáldotta a magyarok misszióját Moszulban

Látogatásának második napján, szombaton az iraki síiták legbefolyásosabb vezetőjével, Ali asz-Szisztáni nagyajatollahhal találkozott Ferenc pápa Nedzsefben. A történelmi jelentőségű találkozóra a 90 éves síita főpap szerény otthonában került sor zárt ajtók mögött. A beszélgetés egyik kiemelt témája az iraki keresztény közösség sorsa és a békés együttélés volt.

A pápát egy csoport népviseletet hordó iraki köszöntötte Szisztáni háza előtt. A béke jeléül fehér galambokat engedtek föl.

A találkozót követően kiadott közleményében Szisztáni azt írta: az iraki keresztényeknek békében és biztonságban kell élniük, és az ország többi polgárához hasonlóan rendelkezniük kell az összes, alkotmányban biztosított alapjoggal. Kiemelte a vallási hatóságok és vezetők szerepét az elesettek védelmében és a tragédiák megfékezésében.

Ferenc pápa megköszönte a nagyajatollahnak és a síita közösségnek, hogy felemelték szavukat a leggyengébbek és leginkább üldözöttek védelme érdekében Irak közelmúltbeli történetének zivataros időszakaiban. Szisztáni békeüzenete megerősítette „az emberi élet szentségét és az iraki nép egységének fontosságát” – hangsúlyozta.

Egy névtelenül nyilatkozó vallási tisztségviselő szerint Szisztáni legtöbbször ülve fogadja látogatóit, de most tisztelete jeléül szobája ajtajában állva üdvözölte a katolikus egyházfőt.

Szisztáni – bizalmasai szerint – ritkán vesz részt hivatalos találkozókon, és számos iraki kormányfőt utasított már vissza. Külföldi síita közösségekben is köztiszteletnek örvend, szavára sokan adnak. A visszahúzódó vallási vezető ritkán hallatja hangát, de amikor ez megtörténik, annak következményei vannak hazájában. 2014-ben például felszólította a harcképes férfiakat, hogy szálljanak szembe a fénykorában lévő Iszlám Állam dzsihadista szervezettel. Hívó szavára tömegesen csatlakoztak a síita milíciákhoz.

Ferenc pápa Bagdadban szentmisét mutatott be, ő az első katolikus egyházfő, aki az iraki fővárosban misézett, ráadásul káld katolikus rítus szerint. A járvány ellenére a templom tele volt. „A szeretet a mi erőnk és erőnk forrása azon testvéreink és nővéreink számára, akik itt is elszenvedték az előítéletet, a méltatlanságot, a bántalmazást és az üldöztetést Jézus nevéért” – fogalmazott beszédében a pápa.

Az egyházfő ezt megelőzően Ur városába látogatott, ahol a Közel-Kelet békéjéért imádkozott.

Az iraki miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy március 6-át a türelem és az együttélés napjává nyilvánítják Ferenc pápa történelmi jelentőségű látogatása miatt.

Vasárnap a pápa Moszulban az Iszlám Állam terrorista szervezet által lerombolt templomban imádkozott a sokat szenvedett iraki keresztény közösségekért, valamint muszlim és keresztény hívőkkel találkozott.

A meghívott vendégek közül elsőként találkozott az egyházfővel Azbej Tristan, a magyar miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítésért és Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára. Közlése szerint a találkozón beszámolt Ferenc pápának az iraki üldözött keresztények számára nyújtott magyar támogatásokról, az egyházfő pedig megáldotta a magyarok misszióját.