2024. április 23., kedd

Mind több nő vezető poszton

Maja Gojković művelődési miniszter: A kulturális ágazat követendő példa lehet

A nemzetközi nőnap alkalmából rendezték meg A kultúra nőnemű (Kultura je ženskog roda) elnevezésű online konferenciát, amelyet az érdeklődők a YouTube videómegosztón követhettek figyelemmel. A tanácskozás szervezői a szerbiai művelődési minisztérium és a Color Media Communications voltak. A szekciókban olyan nőkkel beszélgettek, akik évek óta a kultúra különböző területén dolgoznak és más-más tapasztalattal rendelkeznek.

– Úgy döntöttünk, hogy olyan nőket is felkérünk a konferencián való részvételre, akik Szerbia különböző pontjain élnek. Tehát nem Belgrádban és Újvidéken élek és dolgoznak, hanem kisebb városok múzeumaiban, galériáiban, könyvtárakban. Vannak közöttük régészek, történészek, PR-menedzserek, rendezők, költők… – emelte ki megnyitójában Maja Gojković miniszterelnök-helyettes és művelődési miniszter.  

– A konferencia célja, hogy láthatóbbá tegyük és megmutassuk a nők jelenlétét a kultúra területén. A kulturális ágazat pozitív példa lehet a nők képviselete és egyenlősége szempontjából. Megfigyelhető, hogy a kulturális intézmények alkalmazottainak többsége nő, és jelentős részük vezetői posztot tölt be. Ezek igazgató- és felügyelőbizottságainak is egyre több női tagja van. Mindez arról tanúskodik, hogy előrelépés történt a kultúra területén a nők foglalkoztatásával kapcsolatban. Ennek ellenére továbbra sem szabad megfeledkeznünk a nők elleni erőszakról, a szexuális zaklatásról, a diszkriminációról és a sztereotípiákról – emelte ki Maja Gojković, aki annak a véleményének adott hangot, miszerint elérhető, megvalósítható a nemek közötti egyenjogúság.

Dragana Milošević tartományi művelődési titkár azt hangsúlyozta, a nők bebizonyították, hogy mennyire erősek, kitartóak és bátrak tudnak lenni. A nő szerepe nagyon fontos a társadalomban, nemcsak a kulturális szektorban, hanem az élet minden területén. Mint hangsúlyozta, a művelődési minisztérium és a tartományi művelődési titkárság élén is nő van. Maja Gojkovićtyal mindent megtesznek azért, hogy sokkal jobb és erősebb együttműködés alakuljon ki a művelődési minisztérium és a tartományi művelődési titkárság között, mint amilyen eddig volt. Együtt sokkal sikeresebben tudnak dolgozni a kulturális szektor javításán.

– A szerb kormány jó példája annak, hogy manapság egyre több nő kerül a döntéshozók közé. Nemcsak a kultúra területe ,,nő nemű”. A tudomány, a művészet és az oktatás területén eddig is jelen voltak a nők, ám manapság a politika területén is egyre többen vannak. Azt szoktuk mondani, hogy a nők bátrak, kreatívak, erősek, kitartóak, ám azt is látjuk, hogy tele vannak ötletekkel, motivációval, ambícióval. Ez egyre több nőre igaz, hiszen bármilyen területen is dolgoznak, példát tudnak mutatni a többieknek, és segíteni tudják egymást – mondta el köszöntőjében Dragana Milošević.

A továbbiakban Milana Rikanović, az UN Women Serbia elnöke is köszöntötte a konferencia nézőit. Mint kiemelte, az idei nemzetközi nőnap fő témája az egész világon a női egyenjogúság. A járvány idején a nők is fontos szerepet vállaltak annak megelőzésében és a betegek, fertőzöttek segítésében. Voltak, akik egészségügyi nővérként, orvosként, gyógyszerészként, illetve politikai döntéshozóként munkájuk során álltak helyt, ám a hétköznapokban minden nő igyekezett a legjobbat kihozni magából, saját tudása és lehetősége szerint segíteni, ahol tud.

– A konferencia témája a nők szerepe a kultúra területén. A járvány idején mindannyian megtapasztaltuk, hogy óriási szükség van a kultúrára. Minden könyv, amelyet elolvastunk a kijárási tilalom idején, minden színházi előadás és koncert, amelyet online végigkövettünk, sokat segített nekünk abban, hogy átvészeljük ezt a helyzetet. Ezek mára a mindennapjaink részévé váltak. A járvány idején bebizonyosodott, hogy nehezen tudnánk kibírni a szürke hétköznapokat a kultúra nélkül. Tisztában vagyunk azzal, hogy nem minden nőket érintő probléma látható a közvélemény számára, és nem minden problémára van megoldás. Mindent meg kell tennünk azért, hogy a jövő generációinak sokkal egyszerűbb legyen. Továbbra is küzdenünk kell a nőket ért erőszak, szexuális zaklatás és hátrányos megkülönböztetés ellen. A fiatal nők, lányok előtt sokkal több női példaképp van, mint régebben. Sokkal jobb a helyzet, mint évekkel ezelőtt, de még rengeteg munka vár ránk – mondta el köszöntőjében Milana Rikanović.

Az érdeklődők ezután három szekció munkáját követhették figyelemmel. A mai Petriják és Žankák című panel során a nők kultúrában elfoglalt helyzetéről volt szó a múltban és napjainkban. Ennek résztvevői Čarna Milinković történész, Nataša Popovska művészettörténész, Jelena Sredanović grafikus, Sanja Crnobrnja Krasić régész, Jelena Milašinović PR-menedzser és Sonja Petrović rendező voltak. A második szekció a kultúra területén dolgozó női vezetőket ért kihívásokról szólt. A résztvevők pedig Jelena Medaković, a Belgrádi Városi Múzeum igazgatónője, Tijana Palkovljević Bugarski, a Matica sprska Képtár vezetője, Jasmina Ninkov, a Belgrádi Városi Könyvtár igazgatónője, aki Marija Kostić, Knić község kulturális központjának és könyvtárának élén áll, Ljiljana Krasić, a toplicei múzeum igazgatónője, továbbá Slavica Stefanović, az užicei múzeum vezetője voltak. A harmadik szekció témája a #metoo mozgalom és a nőket ért hátrányos megkülönböztetés volt. Itt Duška Jovanić újságíró Maja Herman Sekulić költővel, Biljana Srbljanović drámaíróval, Nataša Tasić Knežević operaénekesnővel, Milena Garfield Trobožić színházi és filmes producerrel, valamint Biljana Cincarević festővel beszélgetett.