2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Folytatódik a huzavona

Az egészségügyi szakértők rövidítenék a nyitvatartást, hétvégére pedig szinte mindent bezáratnának

A hét első munkanapján az folytatódott, ami az előző hét utolsó munkanapján véget ért: az egészségügyi válságstáb politikus és egészségügyi szakértő tagjai közötti nyilatkozatháború azzal kapcsolatban, hogy milyen járványügyi intézkedéseket lenne indokolt foganatosítani. Mint várható volt, utóbbiak szigorítanának és a zárás valamilyen formáját sürgetik, előbbiek pedig a hatályos korlátozások és óvintézkedések következetes betartására, illetve betartatására fektetnék a hangsúlyt.

Az egészségügyi szakértők a válságstáb következő ülésén – azt nem tudni, mikor tartják meg, hiszen a holnapra beharangozottat ma lemondták – azt fogják javasolni, legalább egy hétig a jelenleginél is jobban korlátozzák a gazdasági létesítmények nyitvatartási idejét, a vendéglátóhelyek pedig a következő hétvégén egyáltalán ne fogadhassanak vendégeket. Ezt a Pink Tv-nek nyilatkozta Branislav Tiodorović epidemiológus, mondván, járványügyi szempontból az lenne ideális, ha a korlátozás legalább három hétig tartana.

Predrag Kon röviden annyit mondott a Kurirnak, hogy álláspontja nem változott az elmúlt egy hétben. Emlékeztetőül: az epidemiológus vélekedése a múlt héten a rendkívüli állapot és a kijárási tilalom elrendelése, valamint a vendéglátóhelyek hétnapos zárása közötti skálán mozgott.

Goran Vesić, Belgrád polgármestere továbbra is feleslegesnek tartja a további szigorítást. Értékelése szerint Kon túloz, amikor azt mondja, hogy teljes zárás nélkül a rendszer összeomlik. Sokkal jobb, ha az emberek olyan létesítményekben tartózkodnak, amelyekben ellenőrizni lehet a járványszabályok betartását – érvelt Vesić.

A válságstáb pénteki javaslatával összhangban a héten minden középiskolás távoktatásban részesül. Branko Ružić oktatási miniszter szavai szerint a héten döntés születik arról, hogy jövő héttől milyen oktatási modellt alkalmaznak majd. A Prva Tv-nek nyilatkozva a tárcavezető megismételte, hogy a helyzet az oktatási intézményekben nem aggasztó, a mutatók rosszabbodása a február közepei állami ünnepet követően kezdődött. A középiskolások a „legkockázatosabbak”, elsősorban a vírus terjesztése miatt – tette hozzá Ružić.

A SZERVEZŐKET BÜNTETŐJOGI FELELŐSSÉG TERHELI

A hétvégén országszerte több, úgynevezett koronabulit is felszámoltak a felügyelőségi szervek. Pénteken 23 óra után a žarkovói labdarúgóklub helyiségeiben élő zene mellett buliztak 35-en, míg egy másik belgrádi helyi önkormányzatban vendéglátóhelyen tartottak zárás után bulit. Szombaton Újvidéken is bulizókat füleltek le, vasárnap este pedig Valjevóban.

Zoran Radojičić polgármester vasárnapi összegzése szerint a fővárosban addig 818 alkalommal ellenőrizték a járványügyi szabályok betartását, és 120 büntetést állítottak ki. A polgármester szavai szerint a vendéglátóhelyeken többé-kevésbé betartották a korlátozásokat, a legtöbb szabálytalanságot magánházakban tartott rendezvényeken jegyezték. Ivan Divac, a Belgrádi Kommunális Milícia parancsnoka a Pink Tv-nek nyilatkozva közölte, hogy péntek éjszakához képest a szombat és a vasárnap éjszaka nyugodt volt, legalábbis ami a vendéglátóhelyeket illeti. A magánházakban szervezett bulikról szinte csak akkor értesülnek, ha azokat a polgárok bejelentik – tette hozzá. Mint közölte, az illegális bulik szervezőit büntetőjogi felelősség terheli, a vendégeket pedig szabálysértési, de csak akkor, ha nem viselnek védőmaszkot.

NEM COVID-PÁCIENSEK IS VANNAK

Az egészségügyi minisztérium képviselői találkoztak a Covid-kórházak vezetőivel, az egyeztetést követően Goran Stevanović, a belgrádi fertőző klinika igazgatója köszönetet mondott azoknak a polgároknak, akik tiszteletben tartják az óvintézkedéseket és a korlátozásokat, valamint igényelték a koronavírus elleni védőoltást, majd sajnálatának adott hangot azok okán, „akik még most sem ismerik el a vírus létezését, és emiatt nem hajlandók tiszteletben tartani a szabályokat, azaz úgy élik az életüket, mintha nem volna járvány, ezáltal veszélyeztetve mindenkit, és az egészségügyi rendszer stabilitását”. Nemcsak Covid-páciensek vannak, hanem más betegek is, akik nem részesülnek megfelelő ellátásban – emelte ki Stevanović. Közölte továbbá, mivel egyre több Covid-páciens szorul kórházi ellátásra, tegnap Belgrádban újabb kapacitásokat kellett rendelkezésükre bocsátani. A batajnicai kórházban lassan nem lehet több beteget elhelyezni, ezért Belgrádból, de más településekről is a kruševaci Covid-kórházba szállítják a pácienseket. Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: „Tavaly decemberben 11 ezer Covid-pácienst kezeltek a kórházakban, amelyek ennél 1-2 ezerrel több Covid-pácienst is képesek lennének elhelyezni, ám abban az esetben egyáltalán nem lenne hely az egyéb betegségben szenvedő pácienseknek.” Stevanović szerint jelenleg a tömeges vakcináció és az emberi kapcsolatok ideiglenes felfüggesztése a leghatékonyabb intézkedés.

620 853-AN KAPTÁK MEG MINDKÉT OLTÁST

A vasárnap és a hétfő között eltelt 24 órában 13 596 koronavírustesztet végeztek el országszerte, ebből 4091-nek az eredménye volt pozitív (30,1 százalék). A vizsgált egy napban 17 Covid-páciens hunyt el, 4579 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 0,94 százalék. A kórházakban 4237 Covid-pácienst kezelnek, 176-nak van szüksége mesterséges lélegeztetésre.

Vajdaságban előző nap 392 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 155-öt. A tartományban 9077 aktív fertőzést tartanak nyilván, a székvárosban 2793-at.

Eddig 1 651 293 adagnyi koronavírus elleni vakcinát adtak be az országban, két oltást 620 853 polgár kapott. Tegnap 28 080 adag érkezett a Pfizer–BioNTech vakcinájából.

ĐOKOVIĆ SZABADTÉRI BULIRA INVITÁL 

Novak Đoković belgrádi éttermének Facebook-profilján vasárnap délután meghívó látott napvilágot, amelyben egy hétfő estére tervezett összejövetelre hívja rajongóit. A terv az volt, hogy az étterem előtt ünneplik meg a teniszező rekordját az ATP világranglistán. „A pillanat történelmi a szerbiai sport számára. Mindannyian tudják, hogy kiváló bulikat szervezünk, ám ezúttal a járványügyi korlátozások betartásával. Arra kérünk mindenkit, hogy maszkban érkezzen” – áll a meghívóban. Tekintettel a hatályos gyülekezéskorlátozásra, a hír sokakat felháborított.