2024. április 25., csütörtök

Az ellenzék akar oltani

Fidesz: A baloldal keveset tud, azt is rosszul

„Nemzeti Oltási Bizottság” vegye át az oltási program végrehajtását a kormánytól – követelte hat magyarországi ellenzéki párt szombaton. A DK, az MSZP, az LMP és a Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd közös közleményében azt írta: „Orbán Viktor megbukott. Magyarországnak ma kormányzásra képtelen kormánya van”.

Az első és legfontosabb feladatnak a tömeges oltások gyors és zökkenőmentes megszervezését nevezték az ellenzéki pártok, megjegyezve: „bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor és kormánya erre képtelen és alkalmatlan”. Úgy folytatták: a „demokratikus ellenzéki pártszövetség kezdeményezi és követeli”, hogy a járványügyi szakemberek, az orvosi kamara és az önkormányzatok bevonásával létrejövő szakmai testület, a Nemzeti Oltási Bizottság vegye át az oltási program megtervezését és végrehajtását.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan a kormány adja át az önkormányzatoknak, hogy azok saját maguk szervezhessék meg településeik oltási programjait – írták.

Az ellenzéki nyilatkozatra a Fidesz úgy reagált, hogy ha az oltásellenes baloldalon múlna, nem lennének oltva a magyar emberek. A közleményben azt írták: „a baloldal képviselői olyanok, akik keveset tudnak, de azt is rosszul”. Az oltás nem állt le, ezen a hétvégén több mint százezer embert oltanak be. Vasárnap estére a beoltottak száma Magyarországon meghaladja (azaz tegnap valószínűleg meghaladta – a szerk. megj.) az egymilliót.

Hozzátették: a baloldali pártok mindent megtesznek azért, hogy lebeszéljék, elbizonytalanítsák az embereket a védőoltástól. Bevallották, hogy azért teszik ezt, mert szerintük minél jobban elhúzódik a járvány, minél több a beteg és a halott, nekik annál nagyobb esélyük van a hatalomra – fogalmaztak.

A közleményben rámutattak: a magyar oltási program példaértékű Európában. Magyarország a második az uniós oltási ranglistán, ami a jól szervezett, ütemes oltásnak és annak köszönhető, hogy számos uniós tagállammal ellentétben nemcsak három, hanem már öt vakcinával lehet oltani az országban.