2024. április 25., csütörtök

Albániában a járvány alatt megnőtt a luxuscikkek iránti kereslet

Albániában a járvány kezdete óta növekedett néhány luxuscikk iránti kereslet, ilyenek például a külföldről érkező ételek, a mosószerek, a bútorok, vagy éppen az ékszerek is.

A 2019-es évhez képest csökkent a kávé, a cigaretta, az alkohol és a különböző órák forgalma. Tavaly a legtöbbet tészta- és gabonafélékből, lisztből és olajból adtak el – közölte az Egzit hírportál.

A nagy esküvők és az ünnepi összejövetelek tiltása, valamint a bárok és az éttermek bezárása miatt csökkent az alkoholfogyasztás is. Az 1.000 euró feletti ékszerek forgalma viszont nem kevesebb, mint 5 százalékkal növekedett.

Ezt azzal magyarázzák, hogy mivel a tehetősebb polgárok nem mehettek el külföldre üdülni, ezért a helyi üzletekben költötték el a jövedelmük egy részét.

2020 márciusában a mosószerek forgalma 50%-kal növekedett, azonban az egész év tekintetében 8 százalékos emelkedés mutatható ki.

A rúzs forgalma 20 százalékkal esett, feltételezhetően a maszkviselés miatt.

Mindemellett növekedett a bőr- és hajápolási termékek, valamint a szappanok iránti kereslet, míg a parfümökből ugyanannyi fogyott, mint 2019-ben.