2024. március 29., péntek

Miért kellettek az elborzasztó fotók?

Dačić: Elképzelhető, hogy a Belügyminisztériumon belül párhuzamos struktúrák jöttek létre

A Nemzetbiztonsági Tanács ülése utáni sajtótájékoztató, amelyen – amellett, hogy Aleksandar Vučić államfő és Aleksandar Vulin belügyminiszter részletezték, beigazolódott, hogy az államfőt hónapokon keresztül törvénytelenül lehallgatták, bizonyos személyek visszaéltek a rendőrség felszerelésével és kapacitásaival – az elmúlt hetekben elindított akció, egy bűnszervezet rejtekhelyeinek felkutatása során talált felvételekből mutattak be néhányat, nem csak felborzolta a kedélyeket, számos kérdést is felvetett. Többek között azt is, hogy a két bűncselekmény között vannak-e összefüggések, vagy olyan személyek, akiknek a neve felmerül mindkét esetben.

Ivica Dačić, a köztársasági képviselőház elnöke tegnapi televíziós vendégszereplésén kiemelte, nem kizárt, hogy a Belügyminisztériumon belül párhuzamos struktúrák alakulnak ki, a nyomozásnak fel kell tárnia, ki tudott erről, ki nyújtott logisztikai támogatást a bűnszervezeteknek. Szavai szerint az államfő és családtagjai lehallgatásának ügye árnyékot vet a Belügyminisztériumra, így ő fontosnak tartja feltárni, ki rendelte el és kik hajtották végre a lehallgatást. Hangsúlyozta, nem rendelkezik kellő információval ahhoz, hogy kommentárt füzzön a belügyminiszter szerepéről ebben az ügyben. A bűnözéssel szembeni harcot üdvzölte, de ebben az esetben is megállapította, hogy az állami rendszert törvénytelenül használta valaki, illetve élt vissza vele, ezért fontosnak tartja ebben az esetben is, hogy feltárják, az államapparátusban dolgozók közül kinek volt hozzá köze.

„SÁROS” RENDŐRÖK, ÜGYÉSZEK, BÍRÁK

Aleksandar Vulin belügyminiszter beszámolt arról, hogy a Belügyminisztérium magas beosztású tagjai kapták meg az államfő lehallgatásának átiratát, erről sikerült bizonyítékot is szerezni. Elmondta, 5 rendőr bukott el ugyanazoknál a kérdéseknél a hazugságvizsgálón. Ez nem használható fel a bíróságon bizonyítékként, ám a rendőrségnek alapot adott arra, hogy górcső alá vegye ezeknek a rendőröknek a tevékenységeit. Nem akarta őket sem a Nemzetbiztonsági Tanács sajtótájékoztatóján megnevezni, sem a későbbi televíziós szereplései során. Közölte, a rendőrség begyűjtötte a bizonyítékokat, az ügyet átadták a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészségnek, ők fogalmazzák majd meg, milyen bűncselekményről van szó, amögött önös érdekek rejlenek-e, vagy külföldi támogatással vitték végbe. Azt sem akarta részletezni, hogy a lehallgatás esetében felmerült-e, hogy a Belügyminisztériumban magas beosztásban levő személyek összefügésbe hozhatók-e azzal a bűnszervezettel, amelynek a felszámolásán dolgozik a rendőrség.

Nenad Stefanović, a Bírák és Ügyészek Egyesületének elnöke az RTS műsorában rámutatott, a bűnszervezetek nem tudnak megmaradni az állami szervek, így a rendőrség, a biztonsági erők vagy az igazságszolgáltatás támogatása nélkül. Kiemelte, arra számít, hogy a hatóságok és az igazságszolgáltatás körében sor kerül egy eljárásra, hogy a többségben levő becsületes rendőrök, bírák, ügyészek levetkőzhessék a kisebbségben levők, becsületüket feladott személyek okozta terhet.

MINDEN BŰNSZERVEZET GYILKOL?

A rendőrség 44 telefont foglalt le a bűnszervezet felszámolása során folytatott eljárásban. Ezeken a telefonokon olyan fényképekre és videófelvételekre bukkantak, amelyek számos kegyetlen bűncselekményt bizonyítanak. A hátborzongató bűncselekményeket egymás között osztották meg az elkövetők, illetve ellenfeleiknek üzentek általuk. A felvételeknek köszönhetően a korábbi három után most már négy gyilkosság esetében nyomozhat a rendőrség.

Zoran Đurđević, a Bűnügyi Rendőregyetem professzora az RTS műsorában rámutatott, hogy minden bűnszervezet alkalmaz erőszakot és gyilkol is, mégis különbség van a végrehajtás módjában. A szervezett bűnözői csoportok, szinte professzionális módon, sokszor bérgyilkosokkal hajtják végre a gyilkosságokat. A jól szervezett bűnbandák kerülik a gyilkosságot, más utat keresnek a problémák megoldására, mert tudják, hogy azzal felhívhatják magukra az ügyészség és a rendőrség figyelmét.

Ám az megosztja a közvéleményt, hogy vajon szükség volt-e a felvételek bemutatására. Miután napokkal korábban már az államfő jelezte, hogy közzétesznek fényképeket és videófelvételeket, amelyeken látszik, hogy Belivuk és társai milyen kegyetlen módon végeztek áldozataikkal, az eltűnt fiatal férfiak szülei arra kérték az államfőt, ne ilyen kegyetlen felvételeken keresztül ismertessék velük szerettük halálát. Végül csupán három olyan fényképet mutattak be élő közvetítésben, ami igazolta a kegyetlenséget.

TÉNYIGAZOLÁS VAGY FIGYELEMELTERELÉS?

Felháborodásának adott hangot a Ne da(vi)mo Beograd szervezet. Közleményében rámutatott arra, hogy a felvételek bemutatásával az államvezetés a saját tehetlenségéről akarta elterelni a figyelmet. A szervezet kiemelte, az a bűnbanda, amelynek a felszámolásán dolgoznak, a jelenlegi hatalom idején erősödött meg és lett azzá, ami. Hangsúlyozta, azok a fiatalok, akiket most kegyetlen bűnözőkként mutatnak be, 2012-ben, a hatalomváltás idején, amikor a Szerb Haladó Párt került hatalomra, még az iskolapadban ültek. A legszörnyűbb bűnszervezet kialakulása idején (amire 2003 óta, a zimonyi klán felszámolásától nem volt példa) a Belügyminisztériumot 2014-től a múlt év őszéig Nebojša Stefanović vezette. Az ő idejében hallgatták le törvénytelenül az államfőt is.

A Nemzetbiztonsági Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatóról beszámolt a Frankfurter Allgemeine Zeitung is. Az N1 televízió közlése szerint a német napilap rámutatott, annak a sajtótájékoztatónak, amelyet több mint tíz televízió közvetített élőben, a hátborzongtató fotók bemutatása volt a csúcspontja. Miközben az államfő a bűnszervezet ellen hirdet ezáltal harcot, a német lap a szurkolók mögött megbújó bűnszervezet és Vučić fiatalkori tevékenysége között vél felfedezni kapcsolatot. Mint rámutat, Aleksandar Vučić a kilencevenes években, politikai tevékenysége elején, a Crvena zvezda szurkolóinak szervezésével foglalkozott.

A politika és a szurkolók évtizedekre visszatekintő kapcsolatát elemezve a német lap kételyeinek ad hangot, hogy a bűnszervezettel való leszámolás lenne a valódi cél. Azon gyanújuknak adtak hangot, hogy Belivuknak és bűntársainak letartóztatása valójában üzenet Nebojša Stefanovićnak, amolyan „megelőző csapás”, hiszen az egykori belügyminiszter kellő mennyiségű adatot gyűjthetett be az államfőről, amit fel is használ(hat)na.