2024. március 19., kedd

Rács mögé kerülnek a bűnözők

Szerbia államfőjét és a családját 1572 alkalommal hallgatták le

Szombaton tartották meg a Nemzetbiztonsági Tanács ülését, amelyen többek között szó volt a Koszovóban fennálló új helyzetről, az ottani szerbek anyagi támogatásáról, a koronavírus elleni védőoltásokról, a BIA, a rendőrség és a hadsereg további felszereléséről, az elnök lehallgatásáról, azonban a legfőbb téma a szervezett bűnözés elleni harc volt. Az ülés utáni sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić szerb elnök ismertette a megbeszélésen elhangzottakat, valamint bemutattak néhány fotót, amelyek a Belivuk és Miljković bűnszervezete által elkövetett kivégzéseket bizonyítják, és a nézők láthatták a tőlük elkobzott fegyverekről készült képeket is.

A sajtótájékoztató legjobban várt bejelentése az elmúlt időszakban feloszlatott bűnszervezetekre vonatkozott. Aleksandar Vučić, Szerbia nem engedi meg, hogy a bűnbandák szabadon garázdálkodjanak. Az előttünk álló 3-4 hónapban több rajtaütő akciót is terveznek, amelyek során a szervezett bűnözés embereire csapnak le. Mint elmondta, ezekbe a bandákba beépült több ember is az élete kockáztatásával, azzal a céllal, hogy bizonyítékokat gyűjtsön, és felvételeket készítsen a bűnözőkről, akik között sok a pszichopata. Ezeket ártalmatlanítani kell annak érdekében, hogy a lakosság nyugodtan alhasson. A letartóztatott Veljko Belivuk és Marko Miljković felszámolt bűnbandája nyomdokaiban már újak is megjelentek, amelyek a helyüket akarják átvenni. Vučić azt üzente nekik, hogy a napjaik meg vannak számlálva, hamarosan oda kerülnek, ahol a helyük van, a rács mögé. A nyomozás során új eszközöket vetettek be, ezek segítségével olyan információkhoz jutottak, amelyekben nem is reménykedtek. Mint kiemelte, számos eltűnt személy és gyilkosság ügyében folyik a nyomozás. Ezt követően bemutatták a bűnszervezet által elkövetett kivégzéseket bizonyító holttestekről és az elkobzott fegyverekről készült felvételeket.

Aleksandar Vulin belügyminiszter az államfő és családjának lehallgatásáról számolt be (Forrás: Beta)

Aleksandar Vulin belügyminiszter az államfő és családjának lehallgatásáról számolt be (Forrás: Beta)

A témához kapcsolódóan Aleksandar Vulin belügyminiszter beszélt az államfő és családjának lehallgatásáról is. A Belügymisztérium több emberét is hazugságvizsgálatnak vetették alá az ügy kapcsán, és szinte mindannyian megbuktak. Mint elmondta, vitathatatlan bizonyítékokhoz jutottak, miszerint Szerbia elnökét és a családját 1572 alkalommal hallgatták le, mindenféle jogalap nélkül, majd ezeknek a beszélgetéseknek az átiratát eljuttatták a Belügyminisztérium egyes magas rangú tisztviselőinek. Vulin leszögezte, az elnökkel és a családjával történtek az emberi jogok durva megsértése.

Koszovóval kapcsolatban az elnök elmondta, Szerbia szinte lehetetlen helyzetben van, azt várják tőle, hogy elismerje Koszovót. Az elkövetkezőkben az eddiginél felelősségteljesebb politikát folytatnak annak érdekében, hogy megóvják nemcsak a Koszovó területén élő szerbek érdekeit, hanem az egész állam szuverenitását. Májusban folytatódhat a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd. A brüsszeli megegyezést fogják végrehajtani, és mint mondta, senki sem várhatja el Szerbiától, hogy egy irreális döntést hozzon meg.

Ami a védőoltásokat illeti, az államfő szerint az adatok azt mutatják, növekszik a fertőzöttek száma, emiatt Szerbia elnöke kiemelte, az elsődleges cél, hogy megvédjék a polgárokat.