2024. március 28., csütörtök

Koronavírus: tesztbuli Amszterdamban

Kísérleti bulit tartottak szombaton az amszterdami Ziggo Dome-ban.

Az 1300 fős rendezvényt egy kísérletsorozat részeként engedélyezték. A holland kormány azt szeretné felmérni, a koronavírus-járvány közepette lehetséges-e nagy létszámú biztonságos rendezvényeket tartani.

Vizsgálták többek közt, hogy közös éneklés során a résztvevők mennyi nyálcseppet bocsátanak ki a környezetükbe.

A Twente Egyetem kutatója, Ruud Verdaasdonk azt mondta, ezt úgy tudják vizsgálni, hogy nem mérgező, fluoreszkáló italt itatnak a résztvevőkkel, akik énekléskor így színes cseppeket bocsátanak ki.

A szombati rendezvény résztvevőit öt 250 fős, valamint egy 50 emberből álló „buborékra” osztották, és minden csoportra különböző szabályok vonatkoztak. Voltak például, akiknek szájmaszkot, vagy arcpajzsot kellett viselniük, másoknak viszont nem.

- Idén még nem voltam ilyen boldog. Jó a sör, itt vagyunk, mi kell még! – lelkendezett egy férfi.

Egy nő azt mondta, reméli, hogy ez a tesztfesztivál lehetővé teszi számukra, hogy visszazökkenjenek a rendes kerékvágásba.

A rendezvény előtt a résztvevőket koronavírus-tesztnek vetették alá, amit néhány napon belül megismételnek. A koncertteremben is voltak gyorstesztelések, és a diszkózók testhőmérsékletét is folyamatosan mérték. Mozgásérzékelőt is kaptak, hogy utólag látható legyen, a buli alatt kikkel kerültek kapcsolatba.