2024. április 24., szerda

Mitől Bombata a Bombatánk?

Családi vállalkozásban gyorsétterem nyílt Péterrévén

A gyorséttermek manapság már a fejlett társadalom részét képezik, és a civilizált világban kevés olyan hely található, ahol ne lenne jelen ez a fajta étkezési mód. A régmúltban is már igény jelentkezett a gyorsan elfogyasztható ételek iránt, de napjainkban ismert formája a XX. század húszas éveinek elején kezdett kialakulni, természetesen az USA-ban. Manapság már a világ minden részére elterjedt és egyfajta étkezési kultúrát jelent, amelynek óriási előnyei, de természetesen legalább ugyanakkora hátrányai is vannak. A mai felgyorsult világban az embereknek sajnos egyre kevesebb idejük jut nyugodt étkezésre, ez pedig az elsődleges oka a gyorséttermek népszerűségének. Ezekben a létesítményekben ugyanis a vendégek néhány perc alatt kézhez kaphatják kedvenc ételüket, amelyhez viszonylag olcsón tudnak hozzájutni, legalábbis olcsóbban, mintha egy komplett kétfogásos ebéd elkészítéséhez vásárolnának be. Az elmúlt évtizedekben vidékünkön is fokozatosan gyökeret vertek az ilyen jellegű éttermek, amelyek elsősorban a fiatalok körében népszerűek. A gyorséttermek legnagyobb számban mindenekelőtt a városokban találhatóak meg, a kisebb településeken, falvakban még nemigazán vehető észre a jelenlétük.

Az étterembe belépve kellemes környezet várja a látogatókat

Az étterembe belépve kellemes környezet várja a látogatókat

Ennek ellenére mégis találhatunk vidékünkön is ilyen kivételeket, melyek közül kiemelkedik Péterréve, ahol már találkozhatunk egy-két gyorsétkezdével. Mégis több szempontból is kiemelkedik közülük a főút mentén, a központban, az egykori Pro-Mes hentesüzlet helyiségében található Bombata gyorsétterem, amely január 25-én nyitotta meg kapuit a vendégek előtt. A jelenlegi járványhelyzetben valóban hatalmas bátorsággal, eltökéltséggel és vállalkozó szellemmel kell rendelkeznie annak, aki belevág egy nagyobb vállalkozás megindításába. Mindezen tulajdonságokkal jellemezhetjük a péterrévei Pecze családot, amelynek minden tagja igyekszik kivenni részét a vállalkozásból. A Bombata gyorsétteremmel kapcsolatban elmondhatjuk, hogy kiváló helyen, a főút mellett helyezkedik el, így nemcsak a helyiek, hanem az átutazók is betérhetnek egy gyors étkezés erejéig. A találóan dizájnolt vendéglő már messziről is észrevehető, amely betérésre csalogatja az arra járókat. Az étterembe belépve kedvesen mosolygó, végtelenül barátságos személyzettel találja magát szembe a vendég. Látogatásunk alkalmával a kiszolgáló pultnál Sipos Anikó fogadott bennünket barátságosan, mögötte pedig a kis függönnyel eltakart ablakon keresztül az édesanyja, Pecze Veronka kukucskált ki, aki szintén széles mosollyal és készségesen állt a rendelkezésünkre. A helyiségben a vendégek igazán kellemesen érezhetik magukat, nemcsak az ízléses berendezés, a szebbnél szebb virágok és a kirakatból a főútra nyíló látvány miatt, hanem a személyzet kedves és barátságos mivolta miatt is. A család másik két tagja, Pecze Zoltán és Balog Edina, az előbbi a megrendelések kiszállítását végzi, míg utóbbi időnként kisegíti a többieket a munkavégzésben. A feladatok ellátásából a vők is kiveszik a részüket, hiszen amennyiben szükséges, besegítenek a kiszállításban, vagy akár az ügyintézésben is.

Beszélgetésünk elején mindjárt a szorgos szakácsné, Pecze Veronka vette át a szót, aki elmondta, hogy a készülődést és a sürgést látva, egyre inkább megnőtt a helyiek érdeklődése az étterem iránt. A kezdetekről mesélve az is kiderült, hogy a gyorsétterem megnyitásának terve az ő ötlete volt.

Anikó és Veronka: Szeretnénk olyan ételeket kínálni, amelyek örömöt okoznak nekünk és vásárlóinknak is egyaránt

Anikó és Veronka: Szeretnénk olyan ételeket kínálni, amelyek örömöt okoznak nekünk és vásárlóinknak is egyaránt

– A főzés mindig is a hobbim volt. Az előző munkahelyemen a dolgok már nem úgy mentek, ahogy szerettem volna. Ez a váltás pedig egy hirtelen ötlettől vezérelve jött létre, amelynek gondolata már régóta érlelődött bennem, s úgy éreztem, hogy most eljött a pillanat. Mindig is tetszett a városi gyorséttermek hangulata. Az emberek beülnek, megpihennek, megisznak egy kávét és elűzik éhségüket egy gyorsan elkészült étellel. A lányom kint élt a férjével Angliában, és szembesítettem őket ezzel a tervemmel, majd hamarosan be is jelentették, hogy ha ez komoly, akkor visszaköltöznek. Ennek a hírnek természetesen nagyon megörültünk a férjemmel és máris hozzáláttunk a tervezgetésekhez. A kezdetekben számos nehézséggel szembesültünk, mind a helyiség kialakítása, mind pedig a konyha berendezése terén, de ez még ma is kivált kisebb-nagyobb fejtörést. Az étterem kialakítása és a munkafolyamat még nem végleges, szeretnénk változtatásokat eszközölni, amelyeket az elmúlt egy hónap tapasztalatai alapján hozunk majd meg – magyarázta Veronka.

Hozzátette, hogy az éterem megnyitásában a családnak is fontos szerep jutott, ugyanis mindenben támogatták, többek között a név kiválasztásában is segítségére voltak.

A kezdetekkel kapcsolatban figyelemre méltónak számít, hogy Anikó, aki most a pénztárnál dolgozik és a rendelések felvételében segédkezik, férjével együtt úgy döntöttek, hogy felhagyják angliai életüket és visszatérnek szülőföldjükre. Ezzel kapcsolatban elmesélte, hogy valójában mindig is gondoltak arra, hogy vissza szeretnének költözni.

– Anyukám ötletét hallva egyik napról a másikra felvetődött bennem, hogy mi lenne, ha mi tényleg hazaköltöznénk. Elkezdtem tervezgetni, majd közöltem ezt a férjemmel, aki először meglepődött, de végül ő is beleegyezett a hazaköltözésbe, amelyre tavaly december 11-én került sor – mesélte Anikó, aki most a külföldi vendéglátóiparban szerzett tapasztalatait itthon kamatoztathatja.

Az anyagiakkal kapcsolatban Veronka elmondta, hogy mivel hirtelen ötlettől vezérelve vágtak bele a vállalkozásba, ezért nem szerettek volna pályázatokra várni.

– Kizárólag önerőből valósult meg a gyorséttermünk megnyitása. Ha pályázatra várunk, akkor nem tudjuk, mikor is sikerült volna megnyitnunk. Ennek ellenére nem zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy az elkövetkezőkben igénybe vesszük a Prosperitati Alapítvány által nyújtotta pályázási lehetőségeket, amellyel elsősorban egyéb szükséges berendezéseket vásárolnánk – mondta Veronka.

A hétköznapi munkaidőn kívül is sok teendő akad, mint az ügyintézés, az alapanyagok beszerzése, felkészülés a következő munkanapra, így másra nem igazán marad idő. Elmondásuk szerint visszajelzéseket is kapnak, amelyeket szívesen meghallgatnak és sok esetben ezek egyes döntések meghozatalában is segítségükre voltak. Az építőjellegű kritikákat is igyekeznek megfogadni és ezáltal javítani, jobbá tenni a vállalkozást. Az étteremben nemcsak a falubéliek, hanem a településen átutazók is sokszor megfordulnak.

A Bombata mindig víg kedélyű személyzete

A Bombata mindig víg kedélyű személyzete

– Azt tapasztaljuk, hogy van érdeklődés. Sokan várták és kíváncsiak voltak, hogy mi is lesz a készülő vállalkozásból. Igyekszünk a feladathoz felnőni, hogy a vásárlóink elégedetten távozhassanak a mi kis éttermünkből – tette hozzá Veronka.

A jelenlegi járványhelyzet megnehezíti a vendéglátóiparban dolgozók munkáját, de ennek ellenére sem állhat meg az élet. A Bombata vezetői bizakodva tekintenek előre.

– Úgy véljük, a maszk használatához nagyon sokan kénytelenek voltak hozzászokni, így a rendeletek betartásával kapcsolatban nem érzékeltünk nehézséget. Előfordul egy-két alkalom, amikor meg kell kérni valakit, hogy tegye fel a maszkot, de ez ritkán fordul elő. Jelenleg a hétvégi esti műszakban, vagyis 18 és 22 óra között tudjuk biztosítani a házhozszállítást – mondta Anikó.

A folyamatosan és a közeljövőben még tovább bővülő kínálatban ínycsiklandó finomságok közül válogathatnak a vendégek. Az étlapon különféle és különösen finom szendvicsek, hamburgerek, pizzák, saláták, valamint palacsinta, lángos, pljeskavica, tortilla és egyéb porciós ételek találhatóak. A hozzávalók beszállításához még igyekeznek megtalálni a legmegfelelőbb partnereket, mivel az árak és a minőség között kell ingázni, hogy minél jobb termékeket tudjanak kínálni a vásárlóknak.

– Igaz, hogy anyukám szerzett tapasztalatokat a konyhai munkában és én is dolgoztam a vendéglátóiparban külföldön, de az üzletvezetés és a beszállítók megválogatása terén még ezelőtt semmilyen tapasztalatunk nem volt. Ennek ellenére elégedettnek érzem magam, hiszen jól indult a munka és úgy érzem, hogy a jövőben ezt még jobban tudjuk majd végezni – fejezte ki reményét Anikó.

Tálalva az étterem különlegessége, a Bombata pizza

Tálalva az étterem különlegessége, a Bombata pizza

A jövőbeni tervekről szólva kiderült, hogy számos újítást szeretnének elvégezni az étteremben, hogy azt minél jobbá tegyék. Ezek között szerepel egy tálcatartó beszerzése, amelyre a vendégek az étel elfogyasztása után visszahelyezhetik tálcájukat. Az étlap bővítésén is dolgoznak. Az étterem különlegességének mondható a Bombata pizza, amelynek összetevői többek között a füstölt sajt és a paprika, egyedi ízvilággal csábíthatja el a vendégeket.

– Az elsődleges cél, hogy megtaláljuk és kialakítsuk, mitől Bombata a mi Bombatánk, miért fog számítani annyira különlegesnek. Szeretnénk olyan ételeket kínálni, amelyek elkészítése és felszolgálása, valamint elfogyasztása örömet okoz nekünk és vásárlóinknak is egyaránt – zárta beszélgetésünket Veronka.