2024. március 29., péntek

A húszik támadásaira válaszul Szanaát támadta a szaúdi arab koalíció

A húszik támadásaira válaszul az ellenőrzésük alatt álló jemeni főváros több részére mértek légicsapást vasárnap a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció harci gépei - jelentették helyi források.

Áldozatokról egyelőre nincs hír. A szaúdi vezetésű szövetség Szanaa 12 különböző részén hajtott végre légi támadásokat.

„A katonai művelet célpontjai a húszik kapacitásai a megszállt fővárosban, Szanaában és Jemen más tartományaiban" - tudatta a szövetség az SPA szaúdi állami hírügynökségen keresztül.

A nap folyamán korábban a koalíció arról számolt be, hogy a húszik által útnak indított 10 drónt semmisítettek meg. Az al-Arabíja arab hírtelevízió pedig azt jelentette, hogy a szaúdi koalíció a húszik által kilőtt két ballisztikus rakétát is megsemmisített, melyek Dzsizán városát vették célba az ország délnyugati részén, a jemeni határ közelében.

A húszik az elmúlt hetekben fokozták támadásaikat Szaúd-Arábia ellen. A húszikhoz köthető al-Maszira televízió vasárnap arról adott hírt, hogy a síita felkelők megsemmisítették a szaúdi légierő egyik felderítő repülőgépét.

Jemenben 2014 óta polgárháború dúl az Irán támogatását élvező, síita húszik és a szaúdi királysággal szövetséges, nemzetközileg elismert kormány erői között. A felkelők elűzték az országból a hivatalosan elismert kormányt, amely jelenleg Szaúd-Arábiában működik. Rijád szövetségeseivel 2015 tavaszán katonailag is beavatkozott a konfliktusba, amely miatt az ország mintegy 28 milliós lakosságának tetemes részét immár éhínség fenyegeti.