2024. április 19., péntek

Százak követelték Bangkokban az ellenzék vezetőinek elengedését

A gyülekezési tilalom ellenére több százan vonultak utcára szombat este Bangkokban, hogy az ellenzéki tiltakozások őrizetbe vett hangadóinak szabadon bocsátását követeljék.

A 2020-ban útjára indult tiltakozások résztvevőinek követelése, hogy távozzon a hatalomból a korábban katonai puccsal hatalomra került miniszterelnök, Prajuth Csan-ocsa, aki később a választásokat is megnyerte. Emellett a szinte a törvények fölött álló és érinthetetlennek számító monarchia intézményének reformját is el akarják érni.

„Engedjétek el a barátainkat!" - üvöltötte egy emberként a büntető bíróság épületénél összegyűlt tüntető tömeg, miután a bíróság megtagadta az őrizetbe vett tiltakozóktól, hogy óvadék ellenében szabadlábra kerülhessenek. "A 112-est végképp eltörölni!" - skandálták a tiltakozók, a thaiföldi büntető törvénykönyv vonatkozó paragrafusára hivatkozva, amely súlyos börtönbüntetéssel fenyeget mindenkit, aki megsérti az uralkodót. Ennek alapján emeltek vádat a tiltakozók ellen is.

A rendőrség a múlt hét végén gumilövedékkel, vízágyúval és könnygázzal oszlatta a tiltakozókat, és most is figyelmeztettek mindenkit, hogy tüntetni illegális, és aki tiltakozik, az megszegi a törvényt. A miniszterelnök egy szombati podcastban arra szólított fel, hogy mindenki tartsa tiszteletben a törvényeket, és "szeressék egymást". A királyi udvar nem kommentálta az újabb tiltakozásokat, de a kormány figyelmeztetett, hogy a királyság bírálata törvényellenes és illetlen.