2021. április 19., hétfő

Made in Serbia

Megnyílt az Continental Automotiv újvidéki üzeme – Hamarosan mesterséges intelligenciát kutató intézet is nyílik a székvárosban

Az államvezetés magas rangú képviselőinek jelenlétében tegnap délben megnyitották a Continental Automotiv cég szerbiai leányvállalatának újvidéki üzemét. A német vállalt az egyik vezető szerepet tölti be a világ gépkocsiiparában. Illetékesei azt tervezik, hogy a székvárosban legalább 500 dolgozónak teremtenek munkahelyet. Az autóelektronikai felszerelés gyártásához szükséges berendezésekre és a további helyiségek kialakítására 140 millió eurót költenek.

A tegnapi ünnepélyes megnyitón Aleksandar Vučić államfő örömének adott hangot amiatt, amit Újvidéken látott.

– Örülök annak, hogy a német cég beruházási terveibe belekerült Újvidék és Szerbia, köszönet mindazoknak a fiatal mérnökeinknek, akik most megmutatják, hogy mit tudnak – üzente az elnök.

Az újvidéki üzemben nemcsak fejlesztenek, hanem gyártanak is (Fotó: Ótos András)
Az újvidéki üzemben nemcsak fejlesztenek, hanem gyártanak is (Fotó: Ótos András)

A gyárüzem tegnapi megnyitását egy tudományos kutatóközpont létesítése előzte meg, amely Újvidéken képzi a leendő szakembereket.

– Az újvidéki kutatóközpont kimagasló helyet harcolt ki a Continental-csoport terveiben, mindez rámutat arra, hogy az elmúlt években államunk mekkora fejlődésen ment keresztül. A foglalkoztatottak számát tekintve az újvidéki központ a legnagyobb a németországi és romániai központ után, és csak ez után következik Ausztria és Franciaország. Újvidéken 35 évig egy gyár sem volt, legnagyobb sikerünkként tekintünk arra, hogy a német cég éppen abban a városban nyitja meg új üzemét, amelyben a jövő hónapban megnyílik majd az első, a mesterséges intelligencia kutatásával foglalkozó intézet is – emlékeztetett Aleksandar Vučić.

A szerb államfő szerint országunk készen áll az új, innovációs technológiák befogadására, Újvidék kiharcolta azt, hogy e téren a többiek elé kerülhessen.

– Köszönet a német nagykövetségnek is a támogatásért, az ország északi részeiben számos gyárat közösen nyitottunk meg, ezek a német üzemek jelentősen hozzájárulnak a helybeliek életkörülményeinek javításához. Nélkülük nem érhettünk volna el ekkora sikert a gazdaságfejlesztésben. Köszönet Angela Merkel kancellárnak is, ő a legnehezebb pillanatokban is támogatott bennünket, megnyitotta előttünk az együttműködés lehetőségét – mondta egyebek mellett Vučić. 2000 óta a német előjelű beruházásoknak köszönhetően kétezernél is több szerbiai dolgozó jutott munkahelyhez.

Sasha Cioringa, a Continental szerbiai igazgatója emlékeztetett arra, hogy a 2018 márciusában megnyitott tudományos-kutatóközpontban most hatszáz magas szakképzettségű mérnök-kutató dolgozik, ők előrehaladott technológiákkal működő rendszereket fejlesztenek.

Fotó: Ótos András
Fotó: Ótos András

– Biztos vagyok abban, hogy az új gyár és az innen kiinduló termékek minősége a legmagasabb sztenderdeknek is megfelelnek majd, fiatal szakembereinknek lehetőséget adunk arra, hogy meghatározzák a világpiaci irányzatok alakulását. A Made in Serbia címkéjű komponensek Szerbia technológiai hozzájárulását képezik majd az emberiség fejlődéséhez  – mondta Cioringa igazgató.

A megnyitón jelen volt Ana Brnabić kormányfő, Anđelka Atanasković gazdasági miniszter, Igor Mirović tartományi kormányfő, Thomas Schieb német nagykövet, valamint a Continental magas rangú vezetői is. A jelen levők üzenete az, hogy a gyármegnyitó Újvidéket arra a hosszú útra irányítja, amely a magas technológiát ötvöző rendszerek előállításának irányába vezet. Az új üzemben a gépkocsik vezetőbarát belterének kialakításához szükséges komponenseket szerelik össze – nagy érintőképernyőket, kijelzőket, kamerákat.

– Az újvidéki üzemben nemcsak tervezés és fejlesztés fog történni, hanem termelés is. Azt kívánom, hogy a Made in Serbia címke ugyanolyan elismerést vívjon ki magának, mint amit a Made in Germany címke jelent hosszú el évek óta – mondta a nagykövet.

Lucian Margineanu, az újvidéki üzem igazgatója szerint a gyár a tartományi székvárost és Szerbiát is bevezeti a csúcstechnológiai termékek gyártásába. Elmondása szerint öt éven belül a tartományi székvárosban fogják gyártani azokat a hajlított képernyőket, amelyek az autóipar jövőjét jelentik. Frank Rabe, a Continental üzleti egységének vezetője és Helmut Matschi, a vállalat igazgatóbizottságának tagja a vírushelyzet miatt online videóközvetítésben méltatta az új üzemet.

Lucian Margineanu bemutatja az üzemben gyártásra kerülő termékeket Aleksandar Vučićnak és Ana Brnabićnak
Lucian Margineanu bemutatja az üzemben gyártásra kerülő termékeket Aleksandar Vučićnak és Ana Brnabićnak

Miloš Vučević polgármester szerint az új, hi-tech üzem megnyitása hozzájárul majd ahhoz, hogy fiatal szakembereink a városban maradjanak.

–  Ennek az Észak 4 ipari övezetben lévő, 8000 négyzetméteres üzemnek a beindítása az első lépés az összességében 140 millió eurós beruházás megvalósításának. A Continental eszményi munkaadónak bizonyult, jól fizeti dolgozóit, a munkafeltételek kiválóak, és a folyamatos szakképesítést is biztosítja. A beruházás második szakaszának megvalósulása az év második felében várható, akkor érkeznek meg a szükséges gépek. 2022 végégi a Continental új gyárüzemet épít majd Káty közelében, a terv szerint ez 30.000 négyzetméteres csarnok lesz, félezer dolgozónak jelent majd megélhetést – magyarázta a polgármester.