2024. április 26., péntek

Vulin az elnök lehallgatásáról: Törvénysértés és a rendszerrel való visszaélés történt

Aleksandar Vulin Belügyminiszter elmondta, hogy átadták a Szervezett Bűnözés Elleni Ügyészségnek azoknak a magas beosztású belügyminisztériumi dolgozóknak a neveit, akik részt vehettek az államfő illegális lehallgatásában.

Vulin szerint ezek a személyek komoly hibát követtek el azzal, hogy visszaéltek a magas rangú pozícióikkal, illetve, hogy kijátszották azt a rendszert, amely a szakértelmüknek feltétlen bizalmat szavatolt. Hozzátette, hogy az elkövetőket büntetésben fogják részesíteni, és dolgoznak azon, hogy hasonló ne történhessen meg a jövőben.

Vulin hangsúlyozta, hogy a Vučić és a családtagjai közötti kapcsolatok illegális megfigyelése nemcsak az emberi jogaiknak a megsértését jelentette, hanem a fizikai biztonságukat is veszélyeztette.

A belügyminiszter elmondta, hogy eddig még nem világos, hogy kinek az utasítására kezdtek bele a lehallgatásokba, egy magas fokozatú belügyminisztériumi tag, vagy egy külföldi személy követelhette mindezt.

Az 1.572 lehallgatott beszélgetésből egyik sem tartalmazott bűnre utaló jelet. A telefonhívásokban említésre kerülő személyek ellen egyszer sem hoztak feljelentést, vagy kerültek büntetőeljárás alá.

A Belivuk-Miljković bűnszervezet telefonjain talált képek kapcsán elmondta, hogy hamarosan beazonosítják az elkövetőket.

A belügyminiszter arra is kitért, hogy a bűnszervezettől 44 telefont koboztak el, és hogy mindegyiket sikeresen feltörték, valamint, hogy bűncselekmények elkövetésére utaló nyomokat találtak rajtuk.

Azt is elmondta, hogy szörnyű felvételek célja a klánok egymás közötti megfélemlítése volt.

A Dragoslav Ognjanović, belgrádi ügyvéd meggyilkolásának kérdésére azt válaszolta, hogy az ügy kapcsán továbbra is folyik a nyomozás.