2024. április 25., csütörtök

Döntött a kormány: a munkanélküliek is kapnak támogatást

A gazdaságot és a lakosságot segítő, mintegy 250 milliárd dinár értékű, harmadik állami csomag keretében a munkanélkülieknek is kiutalnak segélyt – jelentette be Siniša Mali pénzügyminiszter.

„Az állam azoknak is segíteni akar, akik a koronavírus-járvány kitörése óta munka nélkül maradtak. A csomag mindenkit felölel, aki megérezte a pandémia következményeit. Javában tárgyalunk a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálattal, és hamarosan közölni fogjuk, milyen módszerben állapodtunk meg” – mondta Mali. Emlékeztetőül sorolta fel, hogy az arra igényt tartó nagykorú polgárok kétszer 30 eurót kapnak, mégpedig májusban és novemberben, és hogy jelentkezni április 28-ától lehet ugyanolyan módszerrel, tehát vagy telefonon, vagy az Államkincstár honlapján keresztül, akárcsak tavaly. Elegendő egyszer igényelni a támogatást, a második 30 euró már automatikusan érkezik a számlákra. Ez a Szerb Köztársaság minden nagykorú polgárára érvényes. A nyugdíjasok további 50 euró értékű támogatásra számíthatnak, nekik nem is kell jelentkezniük. Az első befizetés május első hetében várható.

A miniszter közölte: a koszovói szerbek 100 eurót kapnak fejenként, beleszámítva a gyerekeket is. Az ottani munkanélkülieknek ezen fölül 100 eurót juttatnak.

Mintegy 1.500.000 foglalkoztatott számára háromszor fél minimálbért, azaz összesen 48 000 dinárt kérhetnek a vállalatok azzal a kikötéssel, hogy az utolsó kifizetéstől számított 3 hónapon belül nem bocsáthatják el a foglalkoztatottak több mint 10 százalékát, és nem fizethetnek ki osztalékot. A múlt évtől eltérően a harmadik segélycsomag részeként most a mikro- kis- és közepes cégeken kívül a nagyvállalatok is megkaphatják három hónapra a munkásonkénti fél minimálbért. Az idegenforgalmi ágazatban dolgozók emellett még egy egész minimálbért kapnak. A szállodáknak ágyanként 350, illetve elhelyezési egységenként 150 euró támogatást adnak. Tavaly 312 hotel kapott ilyen segítséget. Úgyszintén ágazati támogatásként az utasszállító vállalatoknak autóbuszonként 600 eurót utalnak ki; összesen 6225 bejegyzett autóbuszról van szó.

Azokra a megjegyzésekre reagálva, melyek szerint a támogatást célirányosan, csak a legveszélyeztetettebbeknek kellene kiutalni, a tárcavezető azt mondta: a döntéshozatalkor másféle politika vezérelte őket, nevezetesen az, hogy az egész gazdaságon segíteni kell, mert a válságot kisebb-nagyobb mértékben egyaránt megérezte minden vállalat, a kicsik is és a nagyok is.

A pénzügyi tárca vezetője ezúttal sem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy az állam idejében reagált a világjárvány folytán előállt helyzetre, így a gazdaság megsegítésére szolgáló segélycsomagokkal sikerült elkerülni a tömeges elbocsátásokat és a gyárbezárásokat. A Köztársasági Statisztikai Intézet legutóbbi adatai szerint a munkanélküliség 9 százalékkal, alacsonyabb, mint 2019-ben, vagyis a járvány előtti esztendőben. ,,2013-ban még 25,9% volt a munkanélküliségi ráta, a súlyos reformok azonban meghozták a sikereket: már 4 éve költségvetési többletet jegyzünk, építkezünk, érkeznek a külföldi beruházók, és három gazdaságmentő csomagot is finanszírozni tudtunk/tudunk. A gazdaságvédelmet célzó küzdelemben a vakcina lett a legfőbb fegyverünk, és a tömeges immunizációval néhány hónap múlva teljesen helyre is fog állni gazdaságunk” – osztotta meg derűlátását Mali.

Arra is kitért, hogy a GDP-arányos közadósság továbbra is 60 százalék alatti, és – mint fogalmazott – más országoktól eltérően, teljes ellenőrzés alatt tartják. Emlékeztetett arra, hogy Szerbia európai viszonylatban tavaly a legjobb gazdasági eredményeket tudta felmutatni, amit a Köztársasági Statisztikai Intézet adatai is alátámasztanak.

,,Nálunk volt a legkisebb a GDP-csökkenés, mindössze mínusz 1 százalékot jegyeztünk. Mint látják, sok más, a miénknél fejlettebb ország sokkal nagyobb mértékben visszaesett, elsősorban Olaszország, Spanyolország és Franciaország. Szerbia kormányának a támogatási csomagokkal sikerült megőriznie a termelői kapacitásokat” – ismételte meg a pénzügyi tárca vezetője.