2024. március 28., csütörtök

Tehetséges vajdasági fiatalokat díjaztak

Gál József, a zentai Bolyai TGK diákja is különdíjat kapott

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Felfedezettjeink elnevezésű pályázatán keresztül évek óta ösztöndíjjal jutalmazza a Kárpát-medence kimagasló teljesítményű tanulóit. Idén három vajdasági diákot díjazott a szervezet: Živanac Lénát, aki a szabadkai Cofman Iskola tanulója, valamint Végső Vivient és Gál Józsefet a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumból.

A kishegyesi Gál József a Bolyai TGK harmadik osztályos tanulója, matematika tagozaton. Elmondása szerint már az általános iskola ötödik osztályától kezdve érdeklik a természettudományok és a matematika. A legnagyobb örömét a problémamegoldásban leli, és azokat a feladatokat szereti leginkább, amelyek kreatív gondolkodást igényelnek, mert jó érzéssel tölti el, amikor sikerül rájönni a megoldásra. A matematika területei közül a geometria érdekli a legjobban.

– Ez tetszett meg a legjobban. Igaz, hogy a matematikának ez az egyik legbonyolultabb ága, de sok lehetőség van benne, a legtöbb probléma esetében sokféle megközelítést alkalmazhatunk.

Pályázatának, amellyel különdíjat érdemelt ki, a Matematikai problémamegoldó képesség és küzdősport címet adta, mivel mindkét terület fontos szerepet játszik az életében.

– Általános iskola harmadik osztálya óta karatézok, mert akkor indult meg az iskolánkban ez a sportolási lehetőség. Úgy gondoltam, kipróbálom. Végül komolyabb szintekre is eljutottam, bár talán a matematika és a küzdősport párosítása elég érdekes kombináció. De én szeretek sok különböző dolgot kipróbálni – magyarázta.

Az évek során számos kiváló eredményt ért el mindkét területen. A küzdősportokban nyolcadikos korában első lett a vajdasági bajnokságon, az országos bajnokságon pedig második helyezést ért el. Ami a matematikát illeti, tavaly dicsérő oklevelet kapott az országos versenyen, két éve pedig a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen a harmadik díjat vihette haza.

Gál József

Gál József

A Felfedezettjeink 2021 pályázat különdíjával ösztöndíj is jár, amelyet az érintetteknek saját szakmai fejlődésükre kell fordítaniuk. József a www.brilliant.org internetes oldal prémiumszolgáltatását szeretné igénybe venni az anyagi támogatás segítségével. Mint mondta, ezt a honlapot a tanulásra találták ki, többféle kurzus anyagai megtalálhatók rajta, köztük különféle matematikai és programozási tanfolyamok is. A honlap ingyenesen igénybe vehető változata leginkább arra való, hogy az internetező eldöntse, szüksége van-e a szolgáltatásra, de az igazán hasznos kurzusokhoz prémiumtagságra van szükség. Ezt fogja finanszírozni az elnyert ösztöndíjból.

Mivel rengeteg dolog érdekli, még nincs pontos elképzelése a jövőjéről, bár úgy gondolja, valószínűleg matematikával vagy programozással szeretne foglalkozni. Amit egyelőre biztosnak lát, hogy külföldön szeretne továbbtanulni, utána pedig hazajönne Vajdaságba.