2024. március 28., csütörtök

Három évben négy árcsökkentés

Növekedett a Távfűtő Művek energetikai hatékonysága

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, valamint Thomas Schieb Németország belgrádi nagykövete és Nenad Barac, az újvidéki Távfűtő Művek közvállalat igazgatója meglátogatta a városi távfűtési rendszer nyugati részlegét.

Az újvidéki önkormányzat és a Távfűtő Művek közösen vettek részt a Szerbiai távfűtő rendszer felújítása – 4. fázis elnevezésű programban, amelyet a német fejlesztési bank (KfW) támogatásával valósítottak meg. A programot egy előzőleg aláírt szerződés keretében realizálták, ezt a dokumentumot az újvidéki önkormányzat, a köztársasági kormány és az Távfűtő Művek illetékesei írták alá. A programban 3 különálló projektet sikerült megvalósítani, ezek összértéke 10,6 millió euró.

Az első elképzelés keretében 2014-ben befejezték a városi Távfűtő Művek északi részlegének a felújítását és kibővítését, majd 2015-ben sikerült felújítani rendszer keleti részlegét is. Ezután 2015-ben következett a távfűtő művek nyugati részlegének a felújítása, amelyet 2016-ban befejeztek. – Németország belgrádi nagykövete már többször járt Újvidéken, kiváló az együttműködés közöttünk. Az újvidéki Távfűtő Műveknek a befektetésnek köszönhetően megnőtt a hatékonysága, és a fenntarthatósági mutatók is javultak. A 6,3 millió eurós befektetés jelentőségéről mi sem tanúskodik jobban, mint az a tény, hogy 19 hónap után már kifizette önmagát a beruházás. A polgárok a javulás jelentőségét megérezhetik a „zsebükön” is, hiszen az elmúlt 3 évben négy alkalommal csökkent a távfűtés ára. Új technológiákba fektetünk annak érdekében, hogy növeljük az energetikai hatékonyságot, és ennek köszönhetően most csökkennek a veszteségek – mondta Újvidék polgármestere.

Thomas Schieb kifejtette, hogy a távfűtő művek rekonstrukciója, valamint a Continental vállalat holnap megnyíló üzeme arról tanúskodik, hogy kiváló a szerb–német együttműködés. – Lenyűgözött az újvidéki Távfűtő Művekben végrehajtott rekonstrukció. Támogattuk a projekt megvalósítását, mert az a cél, hogy Szerbia minél közelebb kerüljön az Európai Unióhoz, az energetikai hatékonyság ebben a vonatkozásban nagyon fontos. Ez a beruházás hozzájárult az távfűtő művek energetikai hatékonyságának növeléséhez, és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, azaz a környezetvédelemhez – magyarázta Németország belgrádi nagykövete.