2024. április 20., szombat

Kisfilm a kaponyai csatáról

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttese több mint negyed évszázada minden évben ünnepi műsorral emlékezik meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc eseményeiről, hőseiről. Az idén rendhagyó módon kisfilmet készítenek a kaponyai csata helyszínén.

– Ünnepi műsorunkban minden évben más-más szegmensét domborítjuk ki e jeles történelmi eseménynek, mert fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek, fiatalok, tagságunk és közönségünk megismerje azokat a történelmi eseményeket, amelyek kapcsán ünnepeljük március 15-ét nemzeti ünnepünkként. A 2020-ban elkészített műsorunkat a járványhelyzet miatt nem tudtuk bemutatni. Bíztunk abban, hogy egy év múlva sikerül újra közönség elé lépnünk, de sajnos egyre több műsorunkat, rendezvényünket kellett az online térbe áthelyeznünk – mutatott rá Kisimre Szerda Anna, a Kodály központ elnöke.

Az üres színházteremben készült műsoraikat Sörfőző Kornél táncostársuk kamerázta, akinek az az ötlete támadt, hogy kisfilmet készítsenek március 15-ére, ha már nem léphetnek nagyközönség elé. Így került képbe a Szabadka melletti jeles helyszín, ahol zajlott a kaponyai csata 1849-ben, és a csatában megsebesült huszár története.

– Ez az ötlet nagy kihívás elé állított mindnyájunkat, hiszen filmet még nem készítettünk soha, de a Cirkalom táncegyüttes talpraesett tagsága igyekezett ezzel is megbirkózni, hiszen a film felvételét és utómunkáit, a jelmezek elkészítését, a kellékek és a kisfilmhez szükséges eszközök beszerzését, a harci sebek elkészítését mind-mind az együttes tagjai végezték – árulta el a produkcióról a Kodály elnöke, aki köszönetet mondott a film elkészítéséhez nyújtott segítségért Nagy Tibor történésznek, dr. Pásztor Bálintnak, Szabadka város képviselő-testülete elnökének, Magosi Zsuzsannának, a helyi közösségekkel való együttműködéssel megbízott tanácsosának, Nagy Izabellának, a DTD Észak-Bácska Kft. mérnökének, a szabadkai és a tavankúti rendőrségnek, Nagy Abonyi Szabolcsnak, a Szt. Longinus egyesület vezetőjének, a topolyai Mezőgazdasági Iskolának, Börze Tibornak, valamint a topolyai önkéntes tűzoltóknak.

A kisfilmben közreműködnek: a Cirkalom táncegyüttes, a Csiripiszli táncegyüttes, a Fokos zenekar, a Blue Betyars tagjai, Hajvert Ákos szavaló, valamint lovaikkal és lovastudományukkal hozzájárultak Bajusz Gábor, Boldizsár Kornél, Gyarmati István és ifj. Gyarmati István Adáról, Baravics Noémi és Csízik Péter Topolyáról.