2021. április 22., csütörtök

A nyugalom ideje

A lemezlovasok is az online térbe költöztek

Pénteken volt a lemezlovasok nemzetközi világnapja. Ennek kapcsán felkerestünk két szabadkai DJ-t, akiket többek között arról kérdeztünk hogyan kezdték el zenei karrierjüket és miként élik meg a koronavírus miatti korlátozásokat.

Szlacki Csilla, művésznevén Arrhythmia 11 éve lemezlovas, és producerkedéssel is foglalkozik. Elmondása szerint a zene már 8 éves kora óta meghatározó eleme az életének.

– Zeneimádó családban nőttem fel, édesapám által találkoztam az elektronikus zenével. Kraftwerket, Jean Michell Jarre-t, Herbie Hancockot hallgattunk. Stílusaim mára körbeölelik az elektronikát, house-t, a technót és az industrial hangzást is. Legtöbb fellépésem Magyarországon volt, Budapesten, ezenkívül megfordultam Győrben, valamint Németországban, Berlinben is, amire nagyon büszke vagyok. Digitális formában több mint 10 albumom jelent meg, ezenkívül fizikai formátumokban is, kazettán, cédén, és mostanra már vinyl megjelenéssel is büszkélkedhetem – mesélt magáról Arrythmia.

A koronavírus járvány miatti korlátozások következtében számtalan rendezvény, fesztivál és buli maradt el, ahol a lemezlovasok felléphettek volna, ami bevételkiesést jelent a számukra.

Szlacki Csilla, művésznevén Arrhythmia
Szlacki Csilla, művésznevén Arrhythmia

– A virtuális világnak hála, a DJ-szettek és élő produkciók átköltöztek az online térbe, ami azt jelenti, hogy podcastok, az élő közvetítések által tudtuk megosztani a produkcióinkat. Ennek előnye, hogy bárhol lehet követni az interneten, hátránya viszont, hogy a közönséggel semmi kapcsolódásunk nem volt. Ez nem tudja pótolni a valós térben zajló bulikat, teljesen más élmény és érzés mind az alkotónak mind pedig a hallgatónak, nézőnek. Ez egy nagyon nyomasztó időszak minden művész számára, egyértelmű, hogy némi bevételkiesést jelent, mindamellett, hogy nekem van állandó munkahelyem, így nem függtem soha a fellépéseimért kapott pénztől, így sokkal szabadabban és nyugodtabban tudok élni anyagilag és szabadabban is alkothatok. A világhálón sok lehetőség van arra, hogy alkotóként és DJ-ként valamennyi bevételre tegyünk szert, viszont ezek limitáltak és soha nem tudják helyettesíteni egy élő buli atmoszféráját, bevételét – nyilatkozta lapunknak a lemezlovas.

Szalai Zoltán, azaz Dj Chrono 2005-ben kezdte meg lemezlovas-pályafutását, mint lapunknak elmondta, a baráti társaság és a bulik késztették arra, hogy erre a pályára lépjen.

– A zenét gyerekkorom óta szeretem, és a lemezek hallgatása is arra motivált, hogy ezzel foglalkozzam. A zeneírás volt a legérdekesebb része, hogy létrehozzam azt, amit elképzeltem. Eleinte a helyi klubokban léptem fel, majd Magyarországon, Szlovéniában, Görögországban is, emellett kiemelném az egyik híres berni fesztivált. House és progressive house műfajban zenélek dinamikusabb stílusban, amihez Bobby is csatlakozott a hegedűjével. Vele sok helyre utaztunk már, például Romániába és Boszniába is. Hat éve működünk együtt és úgy gondolom, vele fogok dolgozni továbbra is. Most zongoraórákra járok és gitározni tanulok, tehát a klasszikus hangszerekkel is ismerkedem. A szellemi fejlődés inspirál, szeretnék minél többet megtanulni a zenéről, nem feltétlenül a DJ-munka miatt – részletezte Dj Chrono.

Szalai Zoltán, azaz Dj Chrono
Szalai Zoltán, azaz Dj Chrono

A lemezlovas hozzátette, a járvány időszakában minden lemezlovas átértékelheti eddigi munkáját.

– Kellett egy kis megállás a zenei szférában, hogy minden DJ megláthassa, hol is tart a munkásságában. Én ehhez pozitívan állok hozzá. Nemcsak én álltam le, hanem mindenki, és megláthatjuk, ki elég erős ahhoz, hogy újrakezdje. Az online térben inkább saját, pár percig tartó zenéimet mutatom be, mert véleményem szerint az emberek sokat nézik a telefonjukat, és nem szeretném őket lefoglalni a többórás mixekkel. Egyébként is jobb hangzás kell ezekhez a zenékhez, amire a mobilok nem képesek. A zenélés mindig is jó plusz jövedelem volt, viszont nem tartom nagy anyagi kiesésnek a mostani időszakot, mindig bepótoltam valahogy – mondta a DJ.