2024. április 16., kedd
BÁCSKOSSUTHFALVA

Nőnapra virágot!

A bácskossuthfalvi Tápai-kertészetben jártunk

A nemzetközi nőnap alkalmából egyre több üzletben, piaci elárusítóhelyen vagy akár a forgalmasabb utcák egy-egy sarkán lehet színpompás tavaszi virágokkal találkozni. A bácskossuthfalvi Tápai család, Angéla és Mihály kertészete már hónapokkal ezelőtt ráhangolódott a szerelmesek napjával járó februári és a nőnapi március eleji keresletre. Angéla elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben, a nagyobb számú dolgozót foglalkoztató, békebeli vállalatok megszűnése óta mindinkább kimegy a divatból a szálas szegfű, és egyre inkább a cserepes virágot vásárolják szeretteiknek, ismerőseinknek a férfiak.

– A nőnap tájékán elsősorban a primula, vagyis a kankalin, a ciklámen és a korallvirág népszerű az utóbbi években. Az idősek körében most is még kelendő a szegfű, illetve akkor, ha valaki a tisztelet jegyeként, inkább „hivatalos” gesztusként szeretne kedveskedni. Ami még érdekes, hogy egyre kevésbé népszerű a celofános csomagolás. Persze nem azt jelenti, hogy nem lehet eladni, de az az időszak, amikor vödröstül vitték a 30–50 szálat, már elmúlt. A népszerűségvesztésnek az is az oka, hogy a primula, vagyis a kankalin, illetve a szegfű megközelítőleg hasonló árban mozog. És a kankalin kiültethető, akár többéves is lehet, a szegfű pedig néhány nap múlva elveszti a varázsát – mondta el a virágkertész.

– Habár a nagy hajrá a nőnapra csúcsosodik, igazából az élénk színekbe borult cserepes virágokra már az év első hónapjától igény van. Hiszen egyre többen kedveskednek feltöltődést nyújtó, élénk rózsaszín, piros vagy élénksárga színű virágokkal névnapok, születésnapok, más évfordulók alkalmából. Emellett a hölgyek szeretik a cserepes virágot az otthonukban, a téli szürkeség után jólesik a vidám árnyalatok látványa a szobában, az ablakpárkányon. Arra is van példa, hogy csak ellátogatnak hozzánk, hogy belessenek a virágsátorba, és feltöltődjenek a látvánnyal – folytatta Tápai Angéla, akitől megtudtuk azt is, hogy a hölgyek egyre inkább megkedvelik a korallvirágot, ami kezdi a háttérbe szorítani a kankalint.

– Mi harmadik éve vezettük be a korallvirágot a nőnapi programunkba. Az a tapasztalatunk, hogy már jelentősen a márciust megelőző időszak előtt is vásárolják, elsősorban a hölgyek a virág színpompás árnyalatai miatt, hiszen a citromsárga, a narancssárga különböző árnyalatain át a piros szín változataiig lehet vele találkozni. A korallvirágnak az alacsonyabbnak mondható ára mellett az az előnye, hogy a megfelelő gondozással egész évben virágzik, de kis odafigyeléssel, szerencsével akár több éven át is kitartó dísze lehet az otthonnak. A gondozása nem bonyolult. Télen persze be kell vinni fagymentes helyre, nyaranta pedig a napos helyet, illetve a szűrt fényt kedveli.

Tápai Angéla és férje, Mihály a hölgyekre váró színpompás ciklámenek társaságában

Tápai Angéla és férje, Mihály a hölgyekre váró színpompás ciklámenek társaságában

A fenséges és kecses tartású ciklámen és az egyszerű kankalin is megtalálható a kertészetben.

– A legegyszerűbb, a kert díszeként is szolgáló virágocska a kankalin. Erről a virágról azt kell tudni, hogy sokakat figyelmeztetek vásárlás előtt, hogy nemcsak az elvirágzás után, hanem egész évben igényli a gondozást, a locsolást. Illetve nem kedveli a fényes, napos helyet. Tehát ha ezeket a feltételeket nem biztosítjuk neki, akkor sajnos nem éri meg a következő évet – figyelmeztetett Tápai Angéla, aki elárulta, hogy azok az urak, akik kicsit nagyobb hangsúlyt fektetnek a nőnapi tiszteletadásra, cikláment vásárolnak a hölgyeknek.

Egyre nagyobb igény mutatkozik az egynyári és sziklakerti virágokra is, hiszen lassan igyekszik mindenki díszbe öltöztetni a virágoskertjeit.

– A petúnia is lassan kezd bimbózni, de őt még korai kiültetni, hiszen fagyérzékeny, illetve megsínyli az alacsonyabb hőmérsékleteket. Mint ahogy a már lassan fejlődő muskátlival is ez a helyzet, és a begóniával. Fantasztikus színárnyalatokat sikerült beszereznünk. A legújabb úgynevezett divatárnyalata a petúniának a fehér pöttyözött. Múlt évben volt egy cappuccino elnevezést kapott árnyalatunk, ami gyönyörű sárgás, a közepén sötétvörös színeivel rendkívül népszerűségnek örvendett. Nagyon szerették a vásárlóink a fekete petúniát is.

Tápai Angéla az egynyári virágokkal kapcsolatban elárulta azt is, hogy az idén négyféle árnyalatú fuksziát nevelnek, és már félkész állapotban növekednek a fátyolvirágok is, lassan „piackész” lesz a sima mézvirág, a büdöskék, a pistikék vagy az egyszerű sima petúniák is.

– Mi hosszú ideje ugyanazokkal az árakkal dolgozunk, de ez évről évre vitát és ellentmondásokat szül bennünk. Ugyan tisztában vagyunk az emberek anyagi lehetőségeivel és állapotával, de azt tudni kell, hogy a mi alapanyagaink, a virágcserépként használatos műanyagok, a tűzrevaló ára folyamatosan drágul. Legutóbb az egyik műanyagos jelentett be 20 százalékos drágítást. Csupán mellékesen jegyzem meg, hogy a melegágyakat fűtjük, és a keményebb hideg időszakban másfél óránként jár ki éjszaka a férjem megrakni és ellenőrizni a kazánt. Tehát mivel mindennek az ára kúszik felfelé, valószínűleg előbb-utóbb mi is kénytelenek leszünk korrigálni az árainkat, de az idei nőnapra még maradt minden a régi, a kankalin 100, a korallvirág 200 dinár körül alakul, a ciklámen ára pedig minőségtől, nagyságtól függően 300–400 dinár között mozog – árulta el végül a bácskossuthfalvi virágkertész.