2024. április 24., szerda

Csapatmunkával a tisztább környezetért

Az illegálisan létesített szeméttelepek felszámolásáról tartottak kerekasztal-tanácskozást Verbászon

A verbászi Ökológiai Mozgalom kezdeményezésére Ágazatok közötti együttműködés és megoldáskeresés a szeméttelepekre elnevezéssel ülést tartottak tegnap Verbászon a környezetvédők állami szektorának és a civil szféra képviselői. Az ülés célja a közös megoldáskeresés a szeméttelepek felszámolására, továbbá egy közös tanulmány kidolgozása az ilyen területek mielőbbi rendezésére és újrafelhasználására volt. A szervezők kezdeményezték, hogy az olyan közterületeket, amelyeken jelenleg illegálisan létesített szeméttelepek találhatók, minél előbb meg kell tisztítani, és a társadalom számára hasznos felületekké kell alakítani.

Az ülést követően Ratko Đurđevac, a verbászi „zöldek” vezetője kiemelte, az elmúlt egy évben összesen 15 feljelentést tettek az illetékeseknél illegális szeméttelepek ügyében, és a helyi kommunális vállalat segítségével mindegyiket sikerült felszámolni.

− A gond az, hogy a felszámolt területek csupán pár napig voltak üresek, azt követően újra ide hordták a polgárok a szemetet, így egy hónap múlva ugyanott voltunk, ahonnan elindultunk. Ez egy hatalmas és ismétlődő probléma, amely folyamatosan nyeli az adófizetők pénzét, holott mindenki jobban járna, ha ezt a pénzt a kommunális vállalat a saját fejlesztéseire fordítaná. Ugyanakkor ezek a szeméttelepek hatalmas egészségügyi kockázatot is jelentenek – mondta Đurđevac.

A találkozón résztvevők megvitatták és felmérték, hogyan lehetséges a hulladék erőforrássá történő átalakítása, és annak beépítése a Komunalac Közvállalat munkafolyamatába. Az összejövetelt a helyi és a tartományi hatóságok is támogatták.

Brankica Tabak, Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi segédtitkár szerint a találkozón megmutatkozott, hogy ki hogyan gondolkodik, és hogy a javasolt akciók hogyan valósíthatók meg.

− Nincsenek olyan tervek a községben, amelyeket nem lehet megvalósítani, így azokon a helyeken, ahol jelenleg szeméttelepek vannak, idővel igenis kialakíthatók megfelelő zöld övezetek – ami egyúttal a fő cél – ezzel egyidejűleg pedig megszűnnek az ilyen területeken történő visszaélések – fogalmazott a segédtitkár.

Hozzátette, a tartományi titkárság lehetőségeihez mérten a jövőben is maximálisan támogatja az ilyen és hasonló törekvéseket, csak pontosan meg kell fogalmazni a célokat.

Milan Glušac, Verbász község polgármester-helyettese elmondta, a vadon létesített szeméttelepek felszámolására a költségvetésből 2 millió dinárt irányoztak elő, a városi szeméttelep rendezésére pedig további 4 milliót.

− Országszerte mintegy 3,5 ezer illegálisan létesített szeméttelep szerepel nyilvántartásban, nem hivatalosan bizonyára ettől sokkal több van. Helyi szinten a Komunalac Közvállalat feladata a vadon létesített szeméttelepek felszámolása. Jó az együttműködésünk a tartományi környezetvédelmi titkársággal, továbbá a szerbiai és a vajdasági kormánnyal, a civil szektorral pedig több közös projektumot sikerült megvalósítani. Ilyen például a Bácskai Nagycsatorna tisztítása, a fásítások, a szeméttelepek felszámolása stb. Legfontosabb tennivaló viszont a környezettudatos gondolkodásmód erősítése, ami továbbadható az utókornak – fogalmazott Milan Glušac.

Igor Škundrić, a Komunalac Közvállalat megbízott igazgatója elmondta, a szervezett szemétszállításról szerződést kötöttek az önkormányzattal, a vadon létesített szeméttelepek felszámolására pedig a rendelet a községi felügyelőségtől érkezik.

− Az illegálisan összehordott szemét folyamatos eltakarítása teljesen értelmét veszíti, hiszen miután megtisztítunk egy-egy terepet, pár nap múlva az emberek újra oda hordják a szemetet. Minderre pedig nehéz magyarázatot találni, hiszen a vállalat rendszeresen elviszi a háztartásokból a kommunális hulladékot, évente több alkalommal a nagyméretű hulladékot és a növényi eredetű hulladékot is elszállítjuk. Úgy gondolom, az illegális szeméttelepekről többet kellene beszélgetni a polgárokkal, hogy a problémát közösen tekintsük át, ha szükséges, akár több alkalommal is – mondta Škundrić.

A verbászi találkozón konkrét záradékokat is megfogalmaztak. Az egyik szerint a tartományi és más, a kormányzat magasabb szintjén lévő érintett szervezetek támogatásával létrehozzák az építkezési hulladék szállítására alkalmas konténerek bérlési rendszerét, támogatott bérlési árakat, a konténerek elszállításához pedig megfelelő járművet biztosítanak. Egyetértettek továbbá abban, hogy mielőbb ki kell alakítani az építőipari hulladék elsődleges újrafeldolgozási rendszerét, továbbá be kell szerezni egy kombinált hulladéktörő gépet, amely minden típusú hulladék aprítására alkalmas. Az így kapott hulladék újrahasznosítható, csak annak elszállítását kell megoldani. A megbeszélés résztvevői egyetértettek abban is, hogy sokkal szigorúbb büntetéseket kell kiszabni azokra, akik nem megfelelő helyre szállítják a szemetet.