2024. április 20., szombat
OLVASNIVALÓ

Továbbra is takaréklángon

Februári filmbemutatók

Nem is olyan rég még abban bízott e sorok szerzője, hogy lassan, de biztosan véget ér ez a koronavírus nyavalya, és internetes tartalomszolgáltatókon megjelenő filmek bemutatása mellett szépen lassan megjelennek az első filmszínházas „fecskék" is. Nos, a jó szándék megvolt, de egyelőre továbbra is túlnyomórészt a streaming oldalak produkciói viszik a prímet. Ilyen szempontból, mennyiségileg a február hónap igen erősnek ígérkezik, minőségileg viszont vannak némi fenntartásaim. No, de nézzük, milyen instant kaján, pardon filmeken kell majd tengetnünk életünket az év második hónapjában.

Az Amazon Prime február 5-én kezdi el vetíteni a Bliss című tudományos-fantasztikus filmet Salma Hayekkel és Owen Wilsonnal a főszerepben. Az alkotás főhőse Greg (Owen Wilson) miután elvált, és a munkahelyéről is kirúgták, az utcán találkozik a rejtélyes Isabellel (Salma Hayek), akinek az a rögeszméje, hogy a szennyezett, szilánkokra tört világ, amelyben élünk, valójában egy számítógépes szimuláció.

Ebben a hónapban a Netflix nagy dobásának a Seungriho (Űrsepregetők) című dél-koreai tudományos-fantasztikus film ígérkezik. A történet 2092-ben, a Győzelem nevű űrszemétgyűjtő hajó fedélzetén játszódik. Amikor a legénység felfedez egy elhagyott, Dorothy nevű humanoid robotot, melyről közismert, hogy tömegpusztító fegyverként használták, kockázatos üzleti ügybe keverednek.

Izgalmasnak ígérkezik az ugyanezen a szolgáltatón február 11-étől elérhető Red Dot című svéd thriller, amelynek főhősei, egy első gyermeküket váró fiatal házaspár egy észak-svédországi túrával igyekszik újrapezsdíteni kapcsolatukat. Romantikus túrájuk azonban az egyik pillanatban rémálommá alakul át.

Úgyszintén ettől a naptól megtekinthető Fontos vagy nekem (I Care A Lot) című angol krimi-vígjáték is megérhet némi misét Rosamund Pike, Peter Dinklage, Eiza González, Chris Messina és Dianne Wiest főszereplésével. A filmben egy tisztességtelen törvényes képviselő mindenükből kiforgatja idősödő kuncsaftjait, azonban méltó ellenfélre talál, amikor kiderül, hogy legújabb célpontja sokkal több annál, mint aminek látszik.

A magyar filmszínházakban e hónap végén mutatják be Bergendy Péter Post Mortem című misztikus lélektani horrorját. A többek között Klem Viktor, Hais Fruzsina, Schell Judit, Anger Zsolt, Reviczky Gábor, Hámori Gabriella szereplésével készült alkotás cselekménye alapján az első világháború véget ért, a spanyolnáthajárvány lecsendesedett. De sok halott temetetlenül maradt, és ők a mi világunkban rekedtek. És egyre dühösebbek, amiért nem találnak nyugalmat. 1918 fagyos telén Tomás (Klem Viktor), a fiatal vándorfotós abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Egy tízéves kislány hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfölötti jelenséggel találkozik. A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk. De veszélyes terepen jár: minden rossz mozdulat egy új, az előzőnél is vadabb támadást vált ki. A kísértetek nem akarnak békében élni az élőkkel. Az első igazi magyar horror egy különleges korban, különleges helyszínen játszódik, és elképesztő vizuális effektusokkal, valamint mindig új fordulatot tartogató forgatókönyvvel rémíti és lepi meg nézőit.

Az Apple TV + e havi nagy dobása a Billie Eilish: The World's a Little Blurry című zenés dokumentumfilmje, amit február 26-ától nézhetünk meg. A dokumentumfilm Billie Elisht, napjaink egyik legmeghatározóbb énekesnőjét követi végig az utcán, a koncerteken és első albumának stúdiómunkálatai közben.