2024. március 29., péntek

Ezüst Medvét nyert Nagy Dénes a Berlinálén

Mindkét magyar versenyfilm bekerült a díjazottak közé a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale): Nagy Dénes a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét kapta meg Természetes fény című bemutatkozó alkotásáért, Kizlinger Lilla pedig a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat nyerte el Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjében nyújtott alakításával a nemzetközi zsűri pénteki közleménye szerint.

Nagy Dénes az első magyar elsőfilmes, aki elnyerte ezt a díjat a Berlinálé történetében. Az élvonalbeli filmesekből álló nemzetközi zsűri, Enyedi Ildikó, Mohammed Raszulof, Adina Pintilie, Gianfranco Rosi, Nadav Lapid és Jasmila Zbanic választotta ki a legjobbakat a versenybe került 15 alkotás közül. Az ítészek mellett a nemzetközi sajtó is nagy lelkesedéssel fogadta a második világháborúban, a megszálló magyar katonák sorsát követő Természetes fényt, amelyet a Vertigo Média mielőbb szeretne Magyarországon is bemutatni, amint kinyitnak a mozik.

A Screen Daily neves kritikusa szerint Nagy Dénes filmje elmélyülést igénylő, elgondolkodtató, ugyanakkor gyönyörűen kidolgozott alkotás, amely illeszkedik a Mundruczó Kornél Fehér Isten, Nemes Jeles László Saul fia, illetve Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje által fémjelzett magyar újhullámhoz. Hasonlóképp látja a megvalósítást a Variety szerzője, aki kiemeli, hogy a film esztétikájának köszönhetően a nézők az események közelében érezhetik magukat, és szemtanúként szembesülnek a főhőssé emelkedő, rezzenéstelen arcú katonát követve a háború borzalmaival. A Hollywood Reporter ítésze azt méltatja, hogy a Természetes fény szembe megy a kelet-európaiak és főleg az oroszok által vászonra vitt háborús történetekkel. Nagy Dénes lassabb tempót diktál, és úgy teremti meg a borzasztó atmoszférát, hogy sokszor a rémségeket nem is látjuk, csak érzékeljük a sztoikus főszereplő arcát, rezdüléseit fürkészve. A Filmstage szerzője lenyűgöző második világháborús filmnek tartja a Természetes fény-t, amely belevési emlékezetünkbe a háború alávalóságát. Az Awards Daily recenziója megjegyzi, hogy a film intelligensen megtervezett, művészien kivitelezett és megvalósított elsőfilm, amelyben megismerhetővé válnak a háború áldozatai. A szerző kiemeli, hogy a Természetes fény akár a jövő évi Oscar-verseny magyar nevezése lehet. 

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Természetes fény a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. Semetka István – egyszerű magyar földműves – szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

A Természetes fény magyar-lett-francia-német nemzetközi koprodukcióban, a Campfilm gyártásában, a Mistrus Media, a Lilith films, a Propellerfilm és a ZDF Arte, a Novak Prod és a Proton Cinema koprodukciójában a Nemzeti Filmintézet, a Magyarországi filmszakmai adókedvezmény, az Eurimages, a CNC – Aide aux Cinemas du Monde, a National Film Centre of Latvia, a Riga City Council és a Kreatív Európa Media program támogatásával készült. Vezető producerei László Sára és Gerő Marcell.