2024. április 20., szombat

Versennyel a szakmák népszerűsítéséért

Topolyán bonyolították le a Szakma Sztár Fesztivál első vajdasági elődöntőjét

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére az idén 14. alkalommal szervezik meg a Szakma Sztár Fesztivált, illetve ítélik oda a Szakma Kiváló Tanulója elismerést Magyarországon. A megmérettetésnek 2017 óta a külhoni középiskolások is részesei lehetnek. A szakirányok legkiválóbbjait kiszűrő elődöntőket több középfokú oktatási intézményben bonyolítják le tájainkon is a Magyar Nemzeti Tanács koordinálásával, pénteken elsőként a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskolában mérettetett meg 7 szakmában 11 diák. Vajdaságban az idei tanévben egyébként 6 középiskolából 13 szakmát képviselve 45 diák jelentkezett a versenyre. A megmérettetés főleg a diákok gyakorlati ügyességére összpontosít, mégis első lépésben az elméleti tananyag elsajátítását ellenőrzi, ezért a szakmai kérdésekből álló tesztlapok sikeres kitöltésével lehet tovább jutni. Mielőtt a tanulók a kezükbe kapták volna a feladatlapokat, a házigazda tanintézmény igazgatója, Lengyel Emese mondott köszöntőt, amelyben külön üdvözölte a jelen levő szakiskolák képviselőit, majd Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke szólt a tanárokhoz és diákokhoz, sok szerencsét kívánva mindenkinek.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának az elnöke, és Lengyel Emese, a házigazda Sinkovics József Műszaki Középiskola igazgatónője köszönti a megjelent diákokat és a felkészítő tanárokat (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának az elnöke, és Lengyel Emese, a házigazda Sinkovics József Műszaki Középiskola igazgatónője köszönti a megjelent diákokat és a felkészítő tanárokat (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

– Szeretném megköszönni a Sinkovics József Műszaki Középiskola csapatának, hogy másodszor is vállalta a Szakma Sztár Fesztivál elődöntője házigazdájának a feladatát. Ezúttal a házigazdák mellett a törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola, valamint az adai Műszaki Iskola diákjai voltak jelen. Március 12-én az adai középiskolában a topolyai diákok mellett a csókai Vegyészeti és Élelmiszeripari Középiskola, és a temerini Lukijan Mušicki Középiskola tanulói versenyeznek. Ugyanezen a napon párhuzamosan a nagybecskereki Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Iskolában szoftverfejlesztő szakon írnak majd tesztet többen. Ezt követően 18-án ismét Topolyára szegeződik a figyelem, hiszen az autószerelői szakirányú diákok mérkőznek meg – emelte ki Jerasz Anikó, aki köszönetet mondott a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, hogy ezúttal is meghívást kapnak a vajdasági diákok a versenyre, és hogy biztosították az elődöntők megszervezését. A Sinkovics József Műszaki Középiskola igazgatónője, Lengyel Emese elmondta, hogy ezúttal a klasszikus szakmák diákjai mérhették össze a tudásukat.

– Topolyán a festő-mázoló-tapétázó-, a kőműves-, a burkoló-, az ács-, a gépgyártás-technológiai technikus-, a fodrász és a cukrász szak legjobbjai töltötték ki a tesztlapokat. Sajnos a járvány kihatással van erre a versenyre is, így két igen kiemelkedő szorgalmú tanulónk nem lehet jelen karantén-kötelezettsége miatt. – mondta el az igazgatónő, aki hozzá tette, hogy a Szakma Sztár Fesztivál fontossága azért is rendkívüli, mert a diákok ezáltal megérzik a tanulmányaikban rejlő kihívást és motiváltak.

Előkerültek az íróeszközök és kezdhették a diákok kitölteni a tesztlapokat

Előkerültek az íróeszközök és kezdhették a diákok kitölteni a tesztlapokat

– Rendkívül szomorú, hogy a végzős nyolcadikosok és a szüleik részéről kicsi az érdeklődés a klasszikus szakmák iránt. Arra biztatom a pályaválasztókat, hogy jól gondolják át a jövőjüket, és döntsenek olyan szakma mellett, amivel egész életükön át biztosítani tudják a megélhetésüket! – hangsúlyozta Lengyel Emese. A Szakma Sztár Fesztiválon évről évre sikerrel szerepelnek a vajdasági diákok, múlt évben 4 tanuló jutott a magyarországi középdöntőbe, ketten gépi forgácsoló szakon, egy diák kőműves, és egy mechatronikai szakirányon, akik decemberben a Nemzetpolitikai Államtitkárság értékes jutalmában részesültek. Sajnos a járványhelyzet miatt tavaly az elődöntők után lemondták a verseny folytatását, az érintettek nagyon bíznak benne, hogy az idén ez másként alakul.