2024. április 24., szerda

Teljes bezárás, vagy nem – a válságtörzs 15 órakor ül össze

Ma 15 órakor kezdi ülését az országos válságtörzs, melynek napirendjén a mind inkább romló járványügyi helyzet elemzése szerepel. A korábbi bejelentések szerint dönteni kell a további szigorításokról, amivel elejét lehetne venni a fertőzés terjedésének. A napi koronavírus-fertőzések száma eléri a 4000-t is, ezért joggal lehet számítani az óvintézkedések szigorítására, állapítja meg a sajtó.

A törzs egészségügyi része a teljes zárás mellett foglal állást, 7–10 napra szinte mindent bezárnának, de kérdés, milyen kompromisszum születik az ülésen. A másik végletet a főváros képviselői jelentik, akik szerint nincs szükség a szigorításra, egyáltalán nem kell rövidíteni a nyilvántartást.

Predrag Kon epidemiológus csütörtökön este már arról beszélt, hogy a járványhelyzet nem csak rosszabodott, hanem túlnyomórészt rendkívüli, de ahol már a betegeket sem tudják elhelyezni, ott katasztrofális. Mint mondta, az egészségügyiek a teljes lezárás mellett szállnak síkra. Nem a kijárási tilalmat szorgalmazzák, hanem az üzletek bezárását a hétvégén, kivéve az élelmiszerüzleteket, gyógyszertárakat és benzinkutakat.

Az elmúlt hétvégén 14 óráig tarthattak nyitva a vendéglátóipari egységek és a bevásárlóközpontok.