2024. április 16., kedd

Matovič köszönetet mondott a magyar segítségért

Igor Matovič szlovák miniszterelnök pénteken nyilvánosan köszönetet mondott Magyarországnak, hogy segítséget nyújtott Szlovákiának a koronavírus elleni Szputnyik V orosz oltóanyag beszerzéséhez.

„Szeretném nyilvánosan megköszönni Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek azt a nagy segítséget, amelyet a kétmillió Szputnyik V vakcina beszerzéséhez nyújtott Szlovákia népe számára" – írja Matovič a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.
A kormányfő szerint Szijjártó Péter tettekkel bizonyította, hogy Szlovákia barátja, ezért nem tetszik neki, miért is terjesztik bizonyos személyek Szlovákiában ennek az ellenkezőjét. Matovič ezzel a megjegyzésével valószínűleg azokra a szlovák politikusokra célzott, akik az elmúlt napokban Szijjártó Pétert bírálták Révkomáromban tett látogatása és tárgyalásai miatt.
A szlovák kormányfőt magyar partnere, Orbán Viktor küldte Szijjártóhoz, aki azután megadta neki a kapcsolatot az orosz gazdasági miniszterhez. „Nagy köszönet illeti ezért, és nem ócsárlás" – szögezte le Matovič. „Ezt követően már egyedül tárgyaltam, Péter a tárgyalásokon nem volt jelen, de az elsődleges segítség tőle jött" – tette hozzá a szlovák kormányfő.
„Viszonyom a magyar külügyminiszterrel és a kormányfővel is eléggé közvetlen ahhoz, hogy bármikor tárgyalni tudjunk olyan nehéz témákról is, mint a kettős állampolgárság" – zárta bejegyzését Igor Matovič.