2024. március 29., péntek

Matteo Salvini újabb tárgyalása egy migránscsoport feltartóztatása miatt

Az embercsempészeket kell bíróság elé állítani az országhatárokat ellenőrzők helyett Matteo Salvini, az olasz Liga párt vezetője, volt belügyminiszter szerint, aki a Gregoretti-ügy újabb bírósági ülésén vett részt a szicíliai Cataniában pénteken.

Nunzio Sarpietro vizsgálati bíró bejelentette, hogy az eljárás következő ülését április 10-én tartják meg, a bírósági döntés pedig május 14-én várható. Akkor derül ki, hogy a bíróság megalapozottnak tartja-e a Matteo Salvinivel szembeni vádemelést vagy elveti azt.

Matteo Salvini a cataniai Bicocca börtön bunkerterme előtt rögzített videóüzenetet péntek reggel, az előzetes bírósági eljárás újabb ülése előtt. Az ülés után védőügyvédjével, Giulia Bongiornóval nyilatkozott a sajtónak.

„Meggyőződésem, hogy tiszteletben tartottuk a törvényeket, és életeket mentettünk meg. Megvédtük az olaszok szent jogát, hogy ellenőrizzék, ki lép be és ki lép ki a határon" - jelentette ki Matteo Salvini. Hozzátette, a határellenőrzés a járványhelyzetben még inkább elengedhetetlennek számít.

Hangoztatta, hogy belügyminiszterségének időszaka alatt egyetlen bevándorló sem veszítette életét a határvédelem szigorítása miatt.

Megjegyezte, hogy őt vádolják a bevándorlók „túszul ejtésével" ahelyett, hogy az embercsempészeket állítanák bíróság elé. A Liga bevándorlási intézkedései "történelmi érdemének" nevezte, hogy Európa „ráébredt" a dél-olaszországi partokra érkező migráció problémájára. „Továbbra is úgy gondolom, hogy a kötelességemet teljesítettem, nem kérek kitüntetést érte, de tiszteletet igen" - jelentette ki.

A szicíliai Cataniában az úgynevezett Gregoretti-ügy ötödik ülését tartották meg, amelyen a bíróság Maurizio Massari EU-nagykövetet, Olaszország állandó képviselőjét hallgatta meg. A diplomata megerősítette, hogy 2019-ben az első Conte-kormány idején a hajók kikötését a bevándorlók szétosztása előzte meg az erre jelentkező EU-tagállamok között.

Az október 3-án kezdődött előzetes bírósági eljárás a Gregoretti olasz hadihajóval 2019 nyarán érkezett migránscsoport feltartóztatását érinti. Volt belügyminiszterként Matteo Salvini öt napig nem engedélyezte a bevándorlók partra szállását, amíg az akkori első Conte-kormány nem egyeztetett szétosztásukról az uniós tagállamokkal. Matteo Salvinivel szemben hivatali hatalommal való visszaélés, az érintett bevándorlók személyi szabadságának korlátozása, valamint nemzetközi konvenciók megsértése miatt indult vizsgálat, de vádemelést az illetékes ügyészség sem kezdeményezett. Salvini bíróság elé állítását a migránsokat képviselő civilszervezetek szorgalmazzák. Utóbbiak védelme kérelmezte, hogy a bíróság hallgassa meg Luca Palamara volt bírót, akit kizártak a szakmai testületből, miután lehallgatott telefonhívásaiban elismerte, hogy politikai nyomásgyakorlásra indítottak vizsgálatot Matteo Salvinivel szemben. Palamara meghallgatását a bíróság elvetette.

A bíróság korábban már meghallgatta a volt infrastrukturális és közlekedési minisztert, Danilo Toninellit és az egykori védelmi minisztert, Elisabetta Trentát. Giuseppe Conte volt miniszterelnököt január 28-án a római kormánypalotában hallgatták meg, és Conte hangsúlyozta, hogy a migránsok feltartóztatását érintő döntéseket kormányszinten hozták meg. Február 19-én Luigi Di Maio egykori és jelenlegi külügyminisztert, valamint Luciana Lamorgese belügyminisztert hallgatták meg.

A szintén szicíliai Ragusa bírósága hétfőn jelentette be, hogy vizsgálatot indított a Mediterranea Saving Humans olasz civilszervezet tagjai ellen azzal a gyanúval, hogy pénzért vettek át és szállítottak partra migránsokat egy dán teherhajóról. Trapani ügyészsége az Orvosok határok nélkül és a Save the Children szervezetek ellen indított nyomozást illegális bevándorlás pártolása és az embercsempészekkel való együttműködés címén.

Matteo Salvini úgy kommentálta a nem kormányzati szervezetekkel szembeni ügyészi vizsgálatokat, hogy "ez még csak a kezdet", arra utalva, hogy szerinte tisztázásra várnak a civilhajók tengeri műveleteinek körülményei.

A Liga vezetőjét március 20-án a szicíliai Palermo bíróságára várják az Open Arms spanyol civilhajó feltartóztatása miatti előzetes eljárásban.