2024. április 23., kedd

Intő jel az EU-tól a vakcinagyártóknak

Először akadályozott meg egy uniós tagállam egy vakcinagyártót abban, hogy a területén készült koronavírus elleni oltóanyagot másik országba szállítsa. A döntést az olasz kormány hozta meg, és 250 ezer dózis AstraZeneca vakcinát érint.

A Róma környéki üzemben készült oltóanyagokat Ausztráliába szerette volna szállítani a brit cég. Sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság is támogatta az olasz vétót, méghozzá azért, mert az AstraZeneca nem teljesítette az uniós tagállamokba irányuló szállítási kötelezettségeit. Az ausztrál kormány a döntés visszavonására kérte európai partnereit, de leszögezte, hogy az nem okoz komoly problémákat az ország számára.

„Róma azután hozta meg ezt a döntést, hogy megállapította, Ausztrália nincs rossz helyzetben. Azt is figyelembe vették a döntéshozók, hogy Európában és Olaszországban vakcinahiány van, és az AstraZeneca is felelős a szállítmányok csúszásáért.

A lépés összhangban van az olasz kormányfő, Mario Draghi álláspontjával, aki az utolsó uniós csúcson azt mondta, az EU-nak blokkolnia kell a területén gyártott oltóanyagok exportját, azon cégek esetében, amelyek nem tartják tiszteletben az uniós szerződéseket. Ez azt vetíti előre, hogy a jövőben az EU határozottabb álláspontot képviselhet majd a gyógyszergyártókkal szemben" - összegzett az Euronews tudósítója.

A hírek szerint a vakcinaexportot ellenőrző uniós mechanizmus elindítása óta az Európai Bizottság legkevesebb 150 kérelmet hagyott jóvá a koronavírus elleni vakcina kivitelére, illetve a mechanizmus létrehozását megelőzően is engedélyezte Európában gyártott oltóanyagok kivitelét. A csütörtöki döntésig nem utasított el egy kérelmet sem. Az exportengedélyekért az az EU-tagállam felelős, amelyben a kivitelre szánt vakcinákat előállították. A tagállamnak a döntés meghozatala előtt ki kell kérnie az uniós bizottság véleményét - írja az MTI.